Helyi közélet

2015.03.04. 16:00

DVTK: Egy hónapon belül elkezdődik az építkezés

Miskolc - A labdarúgó utánpótlásközpont kialakításával párhuzamosan más sportágak is otthonhoz juthatnak.

Miskolc - A labdarúgó utánpótlásközpont kialakításával párhuzamosan más sportágak is otthonhoz juthatnak.Még tavaly októberben járt Diósgyőrben Bánki Erik, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja, akit a DVTK részéről Leisztinger Tamás, a diósgyőri klub háttértulajdonosa, és Sán­tha Gergely, az NB I-es labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosának ügyvezetője fogadott. Azzal a céllal, hogy meggyőzzék a futballmogult sportágfejlesztési elképzeléseik létjogosultságáról, arról, hogy TAO-s forrás felhasználásával 2 milliárd forintból edzőközpontot építhessen az élvonalbeli csapatot működtető DFC Kft. A látogatás után nem sokkal megkapták erre a felhatalmazást, és mivel az utóbbi időkben, a 8 milliárdos DVTK stadion megépítése mellett erről a „kisebb” projektről is többször szó esett, így arra kértük Sántha Gergelyt, hogy mondja el, mire fordítják ezt az összeget, ennek keretében milyen tartalmi elemek épülnek meg Diósgyőrben és mikor.

– Egy hosszabb előkészítési időszakot követően, idén tavasszal indítjuk el a program megvalósítási részét, amely alapján az előzetes számítások szerint 2,3 milliárd forint értékben épülnek a diósgyőri sportligetben európai színvonalat képviselő utánpótlásképző létesítmények – válaszolta Sántha Gergely. – Első lépésként az utánpótlás központ főépülete készül el, amelyben irodák, edzőterem, tantermek, étkező és egyéb funkcionális terek kapnak helyet. Ezt követően, ahogy a rendelkezésre álló TAO-keretet fel tudjuk tölteni, a következő fázisokban az edzőpályák, vagyis a szabadtéri edzőfelületek kialakítása történik meg, ezekből remélhetőleg idén is valósulnak meg elemek. Mivel egy nagy volumenű beruházásról beszélünk, a labdarúgó szövetséggel folyamatosan egyeztetünk, és most úgy tűnik, hogy megközelítőleg egy hónapon belül elkezdődhet az építkezés, ami nem fogja zavarni a jelenlegi pályák használatát. Az infrastrukturális feltételek megteremtése terén ez az első jelentős lépés, amit rövid időn belül megvalósítunk, de nem ez az egyetlen, mert nem kizárólag labdarúgásban gondolkodunk.

A többi sportágra is gondolnak

Természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogy melyik sportággal kapcsolatban vannak még fejlesztési terveik.

– A DVTK-nak nemcsak a futball lába kell, hogy erősödjön, hanem a többi diósgyőri sportágé is – válaszolta Sántha Gergely. – Ezek közül a női kosárlabda jelenleg az egyik legjelentősebb, létszámát, utánpótlásbázisát és a közönség érdeklődését tekintve. Örömteli, és úgy gondolom, egyedülállónak is nevezhető, hogy a legutóbbi hazai bajnokin pár hely híján megteltek a lelátók, valamint, hogy a múlt hét végén Győrben is számos DVTK-drukker segítette a fontos győzelem elérésében a csapatot. Viszont a többi DVTK-s sportágunk, a sakk, a birkózás, a futsal is ugyanilyen fontos a számunkra, és nem mellékesen középtávon az a célunk, hogy a városban és a megyében komoly hagyományokkal rendelkező egyéni olimpiai sportágak sportolói is a DVTK zászlaja alatt versenyezhessenek, és hogy segítsünk megteremteni a működésükhöz szükséges szervezeti, infrastrukturális és gazdasági kereteket is. Így a sportolóknak és a szakmai stábnak csak a sportszakmai munkával kell majd foglalkozniuk, és nem utolsósorban kiaknázhatjuk azokat a szinergia lehetőségeket is, mint a labdarúgással és a kosárlabdával közös rehabilitációs, egészségügyi, kondicionális és táplálkozástudományi háttér kihasználása. Természetesen ezekben az ügyekben a sportági szakszövetségekkel, valamint a helyi egyesületekkel is egyeztetünk, valamint a DVTK ez irányú stratégiáját a Magyar Olimpiai Bizottságnak is bemutattuk, akik szintén támogatásukról biztosítottak minket. Amennyiben ezen törekvéseink megvalósulnak, akkor Borsod megye határain is túlnyúló, az észak-magyarországi régió jelentős részét lefedő „multisportklub” jöhet létre, ahol az eddig a futball és a kosárlabda felépítésében megszerzett tapasztalatokat és kapcsolatrendszert a DVTK ernyő alá csatlakozó egyéb sportágak építésében is kamatoztathatjuk. Azonban ahhoz, hogy ez a munka sikeres legyen, nem csak a szűken vett DVTK menedzsment, és egy-két közreműködő szükséges, így ebben az építkezésben is szeretnénk támaszkodni például a DVTK mellett működő tanácsadó testület munkájára.

A tanácsadó testületről

Ezzel a felvetéssel kapcsolatban kikerülhetetlen volt az a kérdés, hogy menyire volt szerencsés a Tanácsadó Testületbe „bevenni” Csöbör Katalin országgyűlési képviselőt, annak tükrében, hogy „beválogatása” után egy olyan fotó járt körbe az interneten, amelyen ferencvárosi drukkerekkel látható.

– Örülök, hogy ez is szóba került, mert így a tanácsadó testülettel kapcsolatban néhány fontos alapinformációt megoszthatok – mondta Sán­tha Gergely, majd így folytatta: – Ebbe a testületbe elsősorban olyan, a helyi gazdasági, társadalmi és politikai életben megfelelő súllyal rendelkező személyek kerültek be, akik karitatív jelleggel, társadalmi munkában segítik törekvéseinket, a tanácsaikkal, kapcsolataikkal, munkájukkal a klub céljainak elérését. A szerepet vállaló személyek és a DVTK vezetői közötti szoros kapcsolat felgyorsíthatja a klub és a környezete közötti információcserét, transzparensé teszi a működésünket. Ugyanakkor a tanácsadó testület létszáma nem kötött, nincs befagyasztva, azok kerülnek be, akikkel kapcsolatban úgy érezzük, hogy hathatós segítséget tudnak nyújtani, és eddig is közreműködtek a DVTK építésében. Csöbör Katalin is ilyen személy, aki igaz, hogy eddig nem került reflektorfénybe a DVTK-val kapcsolatosan, de klubszinten már több éve jó kapcsolatot ápolunk vele, és tudjuk róla, hogy a Diósgyőr oldalán áll. Ezen felül akár a DVTK régiós utánpótlásbázisának növelése, akár stadionberuházás, akár az utánpótlásközpont építésének témakörben rendkívül hasznos segítséget nyújtott a DVTK számára. Így, mivel az elmúlt egy évben számtalan tettével igazolta segítőkészségét, felmerült a gondolat, hogy kérjük fel őt arra, legyen a tanácsadó testület új tagja, és ezúttal is köszönöm neki, hogy elvállalta ezt a szerepet.


DVTK labdarúgó edzőközpont: mi lesz itt?

  • edzőközpont épület (irodák, edzőterem, tantermek, étkező stb.)
  • üzemeltetési épület
  • parkoló
  • pályák
  • 5 db füves nagypálya (ebből 3 db új épül) – vízelvezető rendszerrel, automata öntöző rendszerrel, pályavilágítással
  • 3 db műfüves nagypálya (ebből egy 1 építés, 1 felújítás) – vízelvezető rendszerrel, öntözési rendszerrel, pályavilágítással
  • 1 db műfüves félpálya, sátortetővel – vízelvezető rendszerrel, öntözési rendszerrel, pályavilágítással
  • 2 db műfüves footsalpálya (ebből 1 db új épül)
  • 1 db műfüves grundpálya – vízelvezető rendszerrel, öntözési rendszerrel, pályavilágítással, palánkkal
  • 2 db műfüves lábteniszpálya – vízelvezető rendszerrel, öntözési rendszerrel, pályavilágítással
  • 1 db homokos pálya – világítással
  • füves edzőterület – automata öntöző rendszerrel

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában