Helyi közélet

2015.03.12. 09:09

Becsődölt a Fiatalok-Háza. Mi lesz az ott lakókkal?

Miskolc - A lakók petíciót szerettek volna átadni a MIK jogi képviselőjének, de ott nem jártak sikerrel.

Miskolc - A lakók petíciót szerettek volna átadni a MIK jogi képviselőjének, de ott nem jártak sikerrel.Egy héttel ezelőtt értesültünk a Miskolc, József Attila utca 45. szám alatti lakók problémájáról, miszerint többéves bérleti viszony után úgy tűnik, most menniük kell az ingatlanból. A felszámolótól ugyanis novemberben levelet kaptak, a Fiatalok-Háza Ingatlankezelő Forgalmazó Kft. felszámolási eljárás alatt áll. A probléma közel 70 lakást érint.

PPP-projektben

A történet 2006-ban kezdődött, amikor is a Doxabi Rt. és a Miskolci Ingatlankezelő Zrt. szerződést kötött, létrehozva a Fiatalok-Háza Kft.-t. Úgy tudjuk, PPP-projektben a Doxabi felújította az épületet, az ingatlankezelő pedig kiadta a lakásokat a bérlőknek. A cél az volt, hogy növeljék Miskolc szociális bérlakásállományát. A kft. egy évtizedig működött, a Doxabi ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégcsoportja azonban – banki hitel miatt – öncsődöt jelentett, így felszámolás alá került a kft. is. Ezután kapták a levelet a lakók, amely szerint a felszámolási eljárás keretében a felszámolónak értékesíteni kell az ingatlant. Az értesítés arra is kitért, hogy olyan megoldást próbálnak találni, ami biztosítja a lakók további lakhatását.

Az ingatlanban élők azonban úgy gondolják, novembertől semmilyen érdemi tájékoztatást nem kaptak. Ráadásul nem értik, ha határozott idejű bérleti szerződésük van – amit most egyoldalúan mondott fel a bérbeadó –, akkor miért nem jár nekik cserelakás. „A MIK-kel szerződtünk, a felszámoló új szerződést akart velünk aláíratni, amiben 60 napos felmondási határidő szerepel” – mondták lapunknak. Ez ellen azonban tiltakoznak, nem akarják aláírni.

Több mint húszan

Ezt petíciójukban is leírták, amit szerdán a MIK jogi osztályán szerettek volna átadni. Több mint húszan mentek az ingatlankezelőhöz, lapunkat is odahívták, de a jogi osztály képviselője nem járult hozzá, hogy a megbeszélésen mi is jelen legyünk. Az érintettekkel közel egy órán keresztül tárgyaltak, végül – arra hivatkozva, hogy a MIK nem kompetens az ügyben – nem vették át a petíciót – tájékoztatott minket Takács Péterné, akinek egyébként lánya bérli az érintett ház egyik ingatlanját. A MIK-től a polgármesteri hivatalba irányították a lakókat, ahol végül egy férfi (a lakók nem tudták megmondani, ki – a szerk.) átvette petíciójukat.

Csütörtökön tárgyalják

„Még a MIK-ben arról tájékoztattak minket, hogy pályáznunk kell majd új lakásra. Ezt azonban nem szeretnénk, mi már pályáztunk egyszer. Most ugyanolyan ingatlant szeretnénk, mint a mostani, azaz összkomfortost, illetve akkorát, mint a jelenlegi bérleményünk. Ha pályáztatnak, akkor hátrányba kerülünk, ráadásul annak anyagi vonzata is van – kaució, közjegyzői díj” – sorolta.

Takács Péterné azt is elmondta, a polgármesteri hivatalban azt a tájékoztatást kapták, hogy ügyük a csütörtöki testületi ülésen napirendre kerül.

ÉM-NSZR

Lakásrendelet

A csütörtöki testületi ülésen a lakásrendelet módosítását is tervezi a testület. Ebben szerepel a József Attila utca 45. szám alatti lakókra vonatkozó rész is, ami szerint pályázatot írna ki a város a számukra. Illetve a számozott utcákat is érinti a módosítás, hiszen a rendesen fizető lakók számára 80 ingatlant pályáztatna meg a város.


Miért nem kaphatnak cserelakást az érintettek?

Még a lakók első megkeresésekor, a petíció átadása előtt érdeklődtünk a MIK-nél, akkor ezt a választ kaptuk: „Az épület tulajdonosa 2014. végén felszámolás alá került. A felszámolási eljárással a MIK Zrt. és a József Attila utcai épület tulajdonosa között a szerződés megszűnt, a lakóknak viszont továbbra is lehetőségük van arra, hogy a tulajdonossal – most éppen a felszámolóval – kössenek szerződést, a lakhatásuk tehát biztosított. Sem az önkormányzatnak, sem a MIK Zrt.-nek nincs sem joga, sem lehetősége arra, hogy a lakók és a tulajdonos közötti bérleti szerződés tartalmát bármilyen módon befolyásolja. Az épületben lakók közül sokan továbbra is az önkormányzattal szeretnének szerződéses kapcsolatban lenni. Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, szükséges a lakásrendelet módosítása, amit a közgyűlés várhatóan e héten tárgyal.”

Az ügyben érintett felszámolót, Czagány Mihályt is felhívtuk, aki lapunknak csak személyesen szeretett volna nyilatkozni. Ez szerdán nem sikerült, hiszen ő Budapesten tartózkodik. Megbeszéltük, a jövő héten – amennyiben Miskolcon lesz – tájékoztat minket a fejleményekről.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában