Helyi közélet

2015.02.20. 10:44

Utcanévváltozás Ózdon - Vájár lesz a Kisdobosból?

Ózd - Névváltoztatás előtt áll Ózd egyik utcája, mert a kommunizmus időszakát eleveníti föl.

Ózd - Névváltoztatás előtt áll Ózd egyik utcája, mert a kommunizmus időszakát eleveníti föl.A Rózsadombra vezető szakaszról bal kézre nyílik egy kis utca Somsályon. Rögtön az első ház kerítése nagy betűkkel hirdeti, hogy a Kisdobos úton járunk. A roma szegregátumként emlegetett peremkerületen belül ez egy csendes, nyugodt környék. Csupán néhány család lakik itt, akik a Kisdobos utcát rövidesen maguk mögött hagyják. Nem költöznek el, csupán a név változik. Az ózdi Városházára ugyanis megérkezett a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása, amelyben az szerepel, hogy a Kisdobos név önkényuralmi időszakot elevenít föl. Az önkormányzatokról szóló törvény értelmében ezt rövid határidőn belül meg kell változtatni.

Bányász múltra gondoltak

Fidrus Péter alpolgármester megkereste a lakókat a névcsere kapcsán. A helyszínen kiderült, hogy korábban Rákóczi, majd Alkotmány útnak hívták a lakhelyüket, ezután következett a sorban a Kisdobos. Az ózdi utcanév jegyzékben azonban mindkét megjelölt elnevezés szerepel, ezért a régi bányász múltra utalva, Vájár útra keresztelik a Kisdobost.

- Vélhetően április, május környékén történhet meg a tényleges változtatás - tette hozzá érdeklődésünkre Fidrus Péter, alpolgármester, a somsályi terület önkormányzati képviselője. - Előbb még egy eseti bizottságot is létre kell hoznunk, amelynek az lesz a feladata, hogy az egész folyamatot végigvigye. Fontos megjegyezni, hogy az itt élő emberek nem tehetnek a módosulásról, ezért a szükséges iratok cseréjét térítésmentesen fogjuk majd nekik biztosítani, csupán egyszer kell befáradniuk az okmányirodába.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában