Helyi közélet

2015.02.19. 13:19

Slam a lelke mindennek

Miskolc - „A pénz számolva, az asszony verve jó!” volt a témája a Helynekemben a slam poetry aktuális „fordulójának”.

Miskolc - „A pénz számolva, az asszony verve jó!” volt a témája a Helynekemben a slam poetry aktuális „fordulójának”.A szombati egy kétfordulós, tematikus slam poetry-verseny volt – nyilatkozta Barcsai László, a Slam Poetry Miskolc vezetője. – A téma a Nekem nem mindegy projekten belül A pénz számolva, az asszony verve jó közmondásra alapul. A családon belüli erőszakra kellett reflektálni.

A versenyre jelentkezőket a szervezők nem „csekkolják” le, azaz nincs cenzúra, nem nézik meg a szövegeiket.

Villámköltészet

– A versenyző felmegy a színpadra, és akkor halljuk először a szövegét – mondta László. – Ez így jó! A slam poetrynek ez a lényege: a fogalom magyarázata, a villámköltészet. Én szeretem, ha hatalom- és társadalom-kritikusak a fellépők. Vannak persze rosszabb szövegek is, de fejlődik mindenki.

Van egy kemény mag, olyan 10–11 ember, akik túlzás nélkül Miskolcot amolyan slammer fellegvárrá tették az elmúlt időszakban. De járnak Miskolcra slamelni Egerből és Mezőkövesdről is.

Fontos társadalmi problémák

Az idén egyébként ez volt az első slam verseny, ugyanakkor a miskolci slam poetry egyéves történetében ez már a 13. megmérettetés volt házon belül. A következő téma március 6-án nem tematikus, hanem szabadabb lesz. Bármilyen témában hozhatnak szöveget a jelentkezők.

A szombat este egyik fellépője Fazekas Viktor volt, aki „civilben” a Corvinus Egyetem hallgatója: elsőéves kereskedelmi-marketing szakos hallgató.

– Fontos társadalmi problémák vannak megadva, a mostani – A pénz számolva… – nem igazán fogott meg, ugyanis hál’ Istennek nincs közelebbi kapcsolatom ezzel – jelentette ki Viktor. – Viszont fontos, hogy erről beszéljünk! Én az elkövetőt mutatom be és azt, hogy milyen problémákkal küzd.

Már az első miskolci slamen is ott volt Viktor, és egyetlen kivételével fel is lépett mindegyiken. Örül, hogy vannak új emberek is. És hogy miért slamel? – Jót tesz az exhibicionizmusnak és a léleknek – válaszolta.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában