Helyi közélet

2015.02.14. 16:40

Segély: van, aki nem várja a márciust

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az aktív korúak számára március 1-től nem folyósít segélyt az önkormányzat.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az aktív korúak számára március 1-től nem folyósít segélyt az önkormányzat.„Súlyos következménye lehet az új segélyezési rendszer bevezetésének, olyan, amivel nem is számoltak” – mondta egy szociális szakember. Egy decemberben elfogadott törvény értelmében ugyanis március elsejétől átalakul a hazai segélyezési rendszer. A feladatok szétválnak, az aktív korúak segélyezése a járási hivatalok hatáskörébe kerül. Ami az önkormányzatoknál marad, az települési támogatás lesz, erről minden hivatalnak helyben kell rendeletet alkotnia. Van, ahol már megtették, az érintettekhez azonban nehezen jut el az információ.

„Már tavaly ijesztgettük őket a változással, de akkor tudatosul majd bennük, ha életbe lép az új rendszer” –mondta az egyik hátrányos helyzetű borsodi település polgármestere. Aki szerint lesznek gondok az átállással, főleg hó közepén, vagy végén, amikor már elfogy a családok pénze. „Ilyenkor bekopogtak a hivatalba és adtunk nekik valamennyi előleget a következő segély terhére, ezt most majd nem tudjuk megtenni” – magyarázta. De példaként hozta fel azt is, hogy volt olyan gyógyszertár, amelyikben hitelbe adtak gyógyszert a családoknak, és ha megjött a segély, akkor levonták az ellátásból. „Nem szabályos, de sajnos életszerű. Ha beteg a gyerek, mit tegyen a szülő, akinek nincs pénze. Nem érdekli, hogyan teremti elő a gyógyszerre valót, ha kell, elkéri az uzsorástól, ami óriási problémát okoz majd a térségben” – fogalmazott.

Amikor a munkalehetőségről kérdeztük, a település vezetője elmondta, nincs más, csak közmunka. „Félek a következő hónaptól. Minket, a hátrányos helyzetű települések vezetőit, akik leginkább látjuk a segélyezettek helyzetét, senki nem kérdezett meg” – mondta.

Nem lesz kevesebb a dolguk

„A puding próbája az evés” – ezt már egy másik kistelepülés vezetője mondta az új segélyezési rendszerről. Egyelőre nem tudja, jobb lesz-e nekik így, azt viszont már most látja, az előlegek megszűnése okozhat majd gondot. Hogy mi lesz azokkal, akiknek ezentúl nem jár segély, arra egyelőre nem tudta a választ a polgármester. Egészen pontosan így fogalmazott: „Halvány fogalmam sincs. A Start közmunka­programmal kell majd okoskodnunk, hogy bevonhassuk őket a munkába.”

A két településvezetőtől azt is megkérdeztük, most, hogy az ügyintézés átkerül a járási hivatalhoz, a rászorulók hogyan jutnak be az irodákba. Mint mondták, minden településre heti egy alkalommal jár egy ügysegéd, vagy a település buszával beviszik az embereket a hivatalokba. De azt is megtudtuk, valószínű, nekik segíteni kell majd a papírok kitöltésében, éppen úgy mint eddig, így nem lesz kevesebb a munkájuk.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában