Helyi közélet

2015.02.17. 15:15

Piacképes szakmát tanulnak Ózdon

Ózd - Több roma férfi is lehetőséget kapott Ózdon arra, hogy új szakmát tanuljon.

Ózd - Több roma férfi is lehetőséget kapott Ózdon arra, hogy új szakmát tanuljon.

A Türr István Képző és Kutató Intézet helyi igazgatóságán tavaly ősszel adták át azokat a szakműhelyeket, amelyekben jelenleg is tart az építőipari képzés. Betonozást, falazást, burkolást, csempézést tanulnak a hallgatók, az elmélet mellett, gyakorlatban is. Vannak a csoportban olyan idősebb férfiak, akik a kohászat megszűnése után voltak kénytelenek az iskolapadba ülni, most abban bíznak, hogy az új ismeretek elsajátítsa piacképes szakmát jelenet majd.

- A rendszerváltás óta teljesen univerzálissá kellett válnom – meséli Balogh Pál, az oktatáson résztvevő férfiak egyike. – Sokszor olyan szakmát is elvégeztem, ami egyáltalán nem vágott a szakmába. Dolgoztam CNC-gépi forgácsolóként, nehéz gépkezelőként, sőt még lángvágóként is. Sajnos az acél és a vasipar már a múlté Ózdon, ezért döntöttem úgy, hogy megpróbálkozom az átképzéssel. Az építőiparban látok lehetőséget, bízom benne, hogy ezzel a tudással tartós megélhetést biztosíthatok majd a családnak.

Fogékonyak a kihívásokra

A TKKI Ózdi Igazgatóságán dolgozó csoport tavaly május óta elméleti és gyakorlati képzést is kap. A közös munka elején a cég telephelyét szépítették, ezekben a hetekben pedig az építőipari szakmák alapjait sajátíthatják el.

- Egy jó gárda jött össze, akik fogékonyak az új kihívásokra, szeretnek dolgozni – tette hozzá Kozma György, oktató. – Vannak köztük régi kőművesek, burkolók, de a csoportban olyanok is találhatók, akik eddig egészen más területen próbáltak boldogulni. Kezdésként a külső területet újítottuk föl, kerítést építettünk és a térburkolást végeztük el a TKKI udvarán. Most a gyakorlás a fő cél, betont kevernek, alapoznak, falaznak, vakolnak, rövidesen pedig a szakműhely épületében járólapozás lesz a feladatuk.

A csoport márciusban vizsgázik, többen abban bíznak, hogy ha lesz nagyobb építkezés, beruházás Ózdon, akkor szükség lesz a kétkezi munkára. Andó Pál igazgató szerint az építőipari dolgozók esetében nagyobb az esély az elhelyezkedésre.

- Ózdon sok a szegény ember, közülük nagyon sok a roma származású – mondta Andó Pál. – Ez a helyzet motivált bennünket, amikor letettük a voksunkat az igazgatóság bővítése mellett. A szakműhelyek tavaly októberi átadása után már folynak a képzések, elsősorban az építőipari tanfolyamunk hallgatói töltik meg élettel a falakat. Emellett a mezőgazdaság kínálta lehetőségeket, valamint a gépiparra és a bányászatra épülő hagyományokat igyekszünk megragadni. Reményeink szerint ezek a szakmák a jövőben olyan lehetőséget adnak majd a nálunk végzett hallgatóknak, amely nem csak a közmunkaprogramok területén, hanem az elsődleges munkaerőpiacon felmerülő igényeket is ki tudja majd elégíteni.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában