Helyi közélet

2015.02.12. 11:02

Nézőpont: Csoda?

<em>II. János Pál pápa 1992-ben döntött arról, hogy a katolikus egyház február 11-én tartsa a betegek világnapját, azon a napon, amikor a legenda szerint 1858-ban megjelent Szűz Mária a 14 éves lánynak egy francia kis faluban. Lourdes a világ legnagyobb Mária-búcsújáró helye, a reménység forrása, a zarándokok hitét erősíti, hogy a tudományos módon megmagyarázhatatlan gyógyulások időről időre előfordulnak</em>. <strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>.

II. János Pál pápa 1992-ben döntött arról, hogy a katolikus egyház február 11-én tartsa a betegek világnapját, azon a napon, amikor a legenda szerint 1858-ban megjelent Szűz Mária a 14 éves lánynak egy francia kis faluban. Lourdes a világ legnagyobb Mária-búcsújáró helye, a reménység forrása, a zarándokok hitét erősíti, hogy a tudományos módon megmagyarázhatatlan gyógyulások időről időre előfordulnak. Szalóczi Katalin jegyzete.A betegek világnapján felkeresett egy olvasó, hogy megossza édesapja történetét (orvosi leletekkel alátámasztva). 77 éves édesapja tavaly tavasszal megfázott, nehezen vette a levegőt. A háziorvos előbb a tüdőgondozóba küldte, a röntgenfelvétel alapján tovább utalták a kórház tüdőosztályára (biopszia, CT). Kétcentis, rosszindulatú rákot diagnosztizáltak nála, áttéttel, az onkoteam kemoterápiát javasolt. A kemó megkezdése előtt egy nappal intézményt és orvost váltottak (egy másik megye klinikáján). A korábbi diagnózis alapján azt mondta: ő első körben sugárkezelést javasol. De azért megismételték a vizsgálatokat, újabb biopszia, újabb CT, sőt PET-CT, s az ottani onkoteam megállapította: téves az előző diagnózis, nincs rák, nincs szükség sem kemoterápiára, sem sugárkezelésre, még csak kontrollra sem rendelték be.

„Az édesapám egész életében dolgos ember volt, buszsofőrként ment nyugdíjba, azóta, mint rendes falusi ember a kertjében szorgoskodik. Amikor közölték velünk a folyosón (!), hogy rosszindulatú rákja van, összeomlott a világ. Azt is elmondták, a kemoterápia nélkül nincs esélye a gyógyulásra…"

A betegek világnapja 1993 óta a betegjogok világnapja. A magyar polgárok számára e tekintetben a legfontosabb kereteket a tavaly vitára bocsátott „Egészséges Magyarország 2014–2020” ágazati stratégia jelöli ki, amelynek kétségtelen erénye a törekvés a betegek részletes informálására és bevonására. A TASZ, mint hallom, hiányolja a megfelelő jogorvoslati lehetőségeket és azok garanciáit…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában