Helyi közélet

2015.02.25. 11:09

Nem volt sor, igaz nyitva sem volt a bank

Borsod-Abaúj-Zemplén - A betétesek reménykednek, hogy pár nap múlva feloldják a korlátozást az ÉRB Banknál.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A betétesek reménykednek, hogy pár nap múlva feloldják a korlátozást az ÉRB Banknál.Megyénkbeli pénzintézetek is érintettek a DRB bankcsoportnál elrendelt korlátozásokban. Az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Banknak több fiókja is működik a megyében.

Nem okoz zavart

Miskolcon a Bajcsy-Zsilinszky utcai bank előtt kedden délután senkit nem találtunk, a pénzintézet ajtaján pedig a következő felirat állt: „Technikai okok miatt 15.30-ig zárva.” 15.30-kor viszont a bank nyitva tartási ideje lejárt. Egy asszony sétált arra, aki jelezte, felesleges itt várakozni, mert egy órája bekulcsolták a bank ajtaját, a telefont sem veszik föl, és valószínűleg a bankautomatát is lezárták. Így aztán telefonon próbáltunk meg elérni több bankfiókot is, de sehol nem tudták kapcsolni a vezetőt, vagy fel sem vették a telefont.

Megtudtuk azonban, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi- és Iparkamarának van pénze az ÉRB Banknál. Bihall Tamás kamarai elnöktől azt kérdeztük, hogyan érinti őket a fizetési korlátozás. (A jegybank ügyfelenként 1 millió forintban korlátozta a hitelintézetek által a kifizethető betétek és más visszafizetendő források maximális összegét.) Az elnök elmondta: a banknál elhelyezett összegük likviditási zavart nem okoz a BOKIK-nál. A pénz nagysága az Országos Betétbiztosítási Alap által garantált összegen belül van, ami 100 ezer euró, körülbelül 30 millió forint. Ez azért biztonságot jelent számukra. Mivel folyik a vizsgálat a Buda-Cash-nél, reménykedik, hogy egy-két napon belül tisztázódik az ügy, és az ÉRB Bankfiókoknál felszabadulnak a pénzek. Jelezte: az ÉRB Banknál sok kisvállalkozásnak van betéte, melyek azért választják szívesen a takarékszövetkezeti formát, mert ezek a pénzintézetek a kisebb összegű betétekkel és hitelekkel is foglalkoznak, a nagyokkal ellentétben.

Az ÉRB Banknál van a tiszaladányi önkormányzat pénze is. Liszkai Ferenc polgármester azonban nincs kétségbeesve. Mint mondta, az az egymillió forint, amit most fel lehet venni, elég lesz az elkövetkezendő napokban arra, hogy működőképes maradjon az önkormányzat. Mert a polgármester szerint (akinek egyébként a saját pénze is ebben a pénzintézetben van) március elején valószínűleg feloldják a kifizetési korlátozást.

Tájékoztatás a bankfiókban

Az ÉRB Bank honlapján a következőket találtuk: „Az MNB intézkedése nem érinti a bank ügyfeleinek szerződés alapján fennálló fizetési kötelezettségeit. Amennyiben az ügyfél a banknál hitelszámlával és folyószámlával, vagy pénzforgalmi számlával is rendelkezik, úgy az esedékes törlesztőrészlettel a számla megterhelésre kerül. Az ügyfelek a bankfiókokban további tájékoztatást kaphatnak és az aktuális információkról a bank honlapján (www.erbbank.hu) is tájékoztatást teszünk közzé.”

A bankfiókokban azonban hiába szerettük volna megtudni, hogy szerdán kinyitnak-e a pénzintézetek, kérdésünkre sehol nem válaszoltak.

ÉM-HE

Miből lett?

A DRB-csoport legnagyobb egysége a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. (ÉRB), amely alapvetően öt takarékszövetkezet egyesüléséből jött létre: a kazincbarcikai székhelyű „TAKARÉK” Szövetkezeti Hitelintézet mellett a Tokaj és Vidéke, az Abasár és Vidéke, a Létavértes és Vidéke, valamint a Pocsaj és Vidéke Takarékszövetkezet egyesüléséből. A hitelintézet Észak-Magyarországon, Debrecenben és környékén, valamint Budapesten is rendelkezik fiókokkal. A székhely megváltozott, Kazincbarcika helyett Miskolc lett.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában