Helyi közélet

2015.02.06. 15:53

Miskolc kontra Avas szálló: min vitáztak?

Miskolc - Hosszú évekig állt perben a miskolci önkormányzat és a főutcai ingatlan tulajdonosa.

Miskolc - Hosszú évekig állt perben a miskolci önkormányzat és a főutcai ingatlan tulajdonosa.Megszűnt a per a miskolci önkormányzat és a MultiCasa Consulting Kft. között, erről tájékoztatta lapunkat dr. Csillám Katalin, a Miskolci Törvényszék elnökhelyettese. (Mint már korábban írtuk, a MultiCasa birtokolja a főutcai, romos Avas szállót, amely évtizedek óta a miskolci belváros szégyenfoltja.)

A MultiCasa 1997-ben megvásárolta a miskolci önkormányzattól az ingatlant, az adás-vételi szerződésben az állt, hogy 1999. december 31-ig el kell készülnie a beruházásnak. A szerződésben az eladó kikötötte az elállás jogát arra az esetre, ha a vevő nem teljesíti a kötelezettségét. Mivel ez nem történt meg, az önkormányzat 2004. december 17-én elállt a szerződéstől.

Ezt követően, 2005. január 13-án az önkormányzat peres eljárást kezdeményezett a MultiCasaval szemben. Érdemi döntés nem született, mert a peres felek több alkalommal kérték az eljárás szünetelését. (Ekkor úgy volt, hogy megépül a szálló.) Később a felek az 1997-es szerződést abban módosították, hogy a szállodának 2009. december 31-ig kell elkészülnie. Megállapodásuk kiterjedt késedelmi kötbér, valamint meghiúsulási kötbér fizetésére is.

Másképp látták

Abban nem volt vita a felek között, hogy a vevő nem teljesítette a szerződésben foglaltakat, de a teljesítés okának elmaradásában már nem értettek egyet. A MultiCasa az örökségvédelmi hivatallal való csatározásában látta az okokat (erről csütörtöki lapunkban olvashattak), a miskolci önkormányzat szerint viszont az építkezés a keleti homlokzat kivételével folytatható lett volna. A szövevényes per részleteire most nem térünk ki.

Végül 2014. május 5-én került pont az ügy (ennek a szakaszának) végére: a tárgyaláson a bíróság a pert érdemi döntés nélkül megszüntette, mert a felperes elállt a kereseti kérelmétől. Az ügy egy szálon folytatódik: a miskolci önkormányzat perben áll a Metaltrade Hungária Kft.-vel, amely cég a MultiCasa kezese. Tőlük a fent említett kötbért pereli az önkormányzat. (Ez mint más forrásból megtudtuk, 200 millió forint.) Ezt elsőfokon megítélte a bíróság, a per másodfokon a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

A MultiCasa Consulting Kft. fizetésképtelenségét a Miskolci Törvényszék 2014. október 25-én állapította meg, a felszámolási eljárás jelenleg folyamatban van.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában