Helyi közélet

2015.02.05. 11:44

Miért nem épült újjá az Avas szálló?

Miskolc - A tulajdonos ügyvédje szerint aki hozzányúlt, rontott rajta.

Miskolc - A tulajdonos ügyvédje szerint aki hozzányúlt, rontott rajta.Az Avas szálló története olyan, mint az állatorvosi ló – mondja dr. Hegyeshalmi Zoltán, az épületet tulajdonló MultiCasa Consulting Kft. ügyvédje. – Aki hozzányúlt, mindegy, hogy milyen okból, célból, rontott rajta.

Az ügyvéd ott volt a kezdetektől (1997-ben ő írta meg az adásvételi szerződést a cég és a miskolci önkormányzat között) és nyomon követte a sorsát egészen a felszámolásig.

Luterán Lászlónak (a cég tulajdonosa, tavaly októberben halt meg – a szerk.) már a szerződés megkötésekor határozott elképzelése volt, hogyan építtetné újra a patinás szállodát – beszél a kezdetekről az ügyvéd. Az első probléma a betegsége volt 2000-ben, majd 2004-ben, amikor hosszú időre kórházba kényszerült. Amikor kijött, folytatta a munkát. Ám utána műemlékvédettséget kapott az egész belváros: az építési jogkör gyakorlója az örökségvédelem lett.

Újratervezés…

– A tervek már készültek, de újra kellett minden részletet terveztetni, szinte még azt is meghatározták, hogyan kell a rézkilincset fényezni – magyarázza az ügyvéd. – Ez néhány év késedelmet jelentett. Egyik irányból szorított az önkormányzat (jogosan várták volna el a szerződésben foglaltak teljesítését), a másikból viszont az engedélyeztetés lassan haladt.

Közben a miskolci önkormányzat pert is indított az épület visszaszerzéséért, amit folyamatosan szüneteltettek, mert Luterán László belekezdett az építkezésbe. Hegyeshalmi Zoltán leszögezi, az újjáépítésnek megvolt a pénzügyi fedezete. A jelentős önerő mellett ott volt a banki kölcsönszerződés, és az állami támogatás.

A történteket nyomon követte lapunk. Lényege: a MultiCasa megkapta a jogerős engedélyeket. A munkálatok az örökségvédelmi hivatal folyamatos ellenőrzésével és jóváhagyása alapján folytak, ám ők a munkavégzést 2009 októberében leállították arra hivatkozva, hogy a kivitelező eltért az engedélyezett tervektől.

Az örökségvédelem döntését a MultiCasa Consulting Kft. megfellebbezte, de az építkezés leállt. Hegyeshalmi Zoltán szerint azért, mert a műszaki építési folyamatok egymásra épülnek, így nincs felelős vállalkozó, aki folytatta volna a vita lezárásáig.

– Az örökségvédelem egy év múlva hozta meg a másodfokú határozatát, amiben megsemmisítette az elsőfokú határozatot, és új eljárást kezdeményezett – folytatja az ügyvéd.– Az új eljárás során új határozatot hoztak, amit mi nem találtunk megfelelőnek, így azt is megfellebbeztük. Újabb egy év után jött a másodfokú határozat. A fellebbezésünknek helyt adtak, de már két éve álltunk.

Bizonytalanság

Hegyeshalmi Zoltán megjegyzi, az egész építkezésre a bizonytalanság volt jellemző. Mint minden százéves épület, ez is tele volt csapdákkal: újabb és újabb műszaki problémák jelentkeztek. Mindegyik megoldásához új engedélyre volt szükség. Közben a kivitelező cég is elkövetett egy hibát, magától oldott meg egy felmerülő problémát, aminek módját az örökségvédelem nem tudta elfogadni.

– A kétéves állás következtében a bank felmondta a kölcsönszerződést – folytatja az ügyvéd. Luterán László próbált újat kötni, de a gazdasági válság kezdetén a banki finanszírozás teljesen leállt. Ezzel vége is lett az ügynek.

Ami utána történt, arról a napokban beszámoltunk. A városvezetés-váltás után az önkormányzat felújította a szünetelő pert. Jogosan, hiszen a MultiCasa nem teljesítette a vállalását. Az önkormányzat úgy döntött, hogy elállnak az 1997-es adásvételi szerződéstől. A MultiCasa azonban addigra több mint egymilliárd forint értékben végzett építési munkálatokat az épületen. Az épület forgalmi értékét a szakértők nagyjából 700 millió forintban állapították meg, így ennyit kért volna a tulajdonos az önkormányzattól az épületért. A város azonban megindította a felszámolást a MultiCasa Consulting Kft. ellen. A perben ekkortól már nem Hegyeshalmi Zoltán képviselte a céget, hanem a felszámoló.

A részletekről és arról, hogyan tovább, már nem tud Hegyeshalmi Zoltán. Kérdeztük, mekkora összegre lenne szükség az épület befejezéséhez, az ügyvéd szerint körülbelül kétmilliárd forintra.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában