Helyi közélet

2015.02.28. 13:59

Megérkeztek a logopédusok

Borsod-Abaúj-Zemplén - Van olyan óvoda, ahol 4 hónap szünet után ezen a héten érkezett meg a logopédus.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Van olyan óvoda, ahol 4 hónap szünet után ezen a héten érkezett meg a logopédus.

Nemrég írtunk arról, hogy megyénk egyes kistelepülésein szünetelt a logopédiai és pszichológiai ellátás az óvodákban, iskolákban. A szülőknek ez komoly gondot okozott, a leghátrányosabb kistelepülésekről nem tudták bevinni gyermeküket a városba, ahol a logopédiai foglalkozásokat tartották. Januárban azt a választ kaptuk az állami iskolák fenntartójától, a Klik-től, hogy február 2-ától újra indul az ellátás. Csak a Gönci járásban 92 gyermeket érintett a logopédia szüneteltetése, a szülők kérvényt nyújtottak be a foglalkozások folytatása érdekében.

Komoly fejtörés

Február közepén kereste meg szerkesztőségünket egy szülő, hogy a szirmabesenyői óvodában még mindig nincs logopédus. Mint mondta, volt, aki bevitte Miskolcra a gyermekét foglalkozásokra, de ezt nem mindenki tehette meg.

Érdeklődtünk a szirmabesenyői óvodában, ahol Hajdu Eszter vezető óvónőtől megtudtuk: valóban úgy van, ahogy a szülő mondja, a logopédiai ellátás 4 hónapig szünetelt. Szerencsére ezen a héten már megérkezett a szakember az intézménybe, de előtte azért komoly fejtörést okozott a szülőknek, hogyan oldják meg a gyerek fejlesztését. Volt, aki Miskolcra utazgatott a foglalkozásra, volt, aki magánórákra vitte a gyermekét, ezért persze fizetni kellett, de 12-ből 6–8 gyermek szülei nem tudták megoldani az utazgatást. Ők bizony logopédus nélkül maradtak. Az óvodában a pszichológiai ellátással is probléma volt, de aztán a szakember február elején megérkezett. Fejlesztő pedagógusa pedig van az óvodának. Az óvodavezető hozzátette: a szülők annak idején levelet írtak a Klik-nek, hogy nem tudják megoldani a Miskolcra utazgatást.

Megérkezett

Érdeklődtünk a telkibányai óvodában is, van-e már logopédusuk. Kiderült, már itt is rendben van az ellátás. A logopédus kocsival jár ki hetente egyszer. Pszichológusra és fejlesztő pedagógusra most nincs szüksége az óvodának, de ha szüksége lenne, akkor azt a tankerület biztosítaná.

Kérdeztük a Miskolci Tankerülettől, hogy minden kistelepülésen megoldódott-e a szakemberek kijárása. Várjuk a választ.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában