Helyi közélet

2015.02.03. 09:56

Még csak tapogatóznak liftügyben

Miskolc, Kazincbarcika, Tiszaújváros - A megyénkbeli társasházakat is érinti a liftek felújítása, cseréje.

Miskolc, Kazincbarcika, Tiszaújváros - A megyénkbeli társasházakat is érinti a liftek felújítása, cseréje.Egy kormányrendelet alapján több ezer társasházi liftet kéne felújítani vagy lecserélni öt éven belül. A liftek felújítása egy- és tízmillió forint körüli összegbe kerül. A rendelet alapján a húsz évnél régebbi lifteket 2020-ban kell majd felülvizsgálni, a felvonóknak pedig az akkor érvényes biztonságtechnikai szabályoknak kell majd megfelelniük. A szakemberek szerint ezeknek a liftek többsége nem fog megfelelni, ezért már kezdeményezték, hogy legyen elegendő a most érvényben lévő szabály.

80 millió kellene

16 liftünk van – mondja Kék Károly, a miskolci Belvárosi Lakásszövetkezet elnöke. – Már utánanéztem, egy lift cseréje ötmillió forint. Ha esetleg mindegyik liftünket le kellene cserélni, a végösszeg a 80 millió forintot is elérhetné, vagy még többet, hiszen a régi liftet ki kell szerelni, az újat pedig beüzemelni. Az elképzelés nagyon szép, hogy lehetőleg mindenhol új, korszerű liftek legyenek, a kérdés csak az, miből? Lesz-e a tulajdonosoknak pénze? Természetesen nem arról van szó, hogy a liftjeinkre most nem figyelnénk, hiszen igyekszünk mindegyiket folyamatosan karbantartani, amikor erre szükség van és amikor pénzünk is van rá. Egyelőre ez számomra még egy sötét ügy, nagyon nem látok benne tisztán, hiszen még csak az elképzeléseket látom, konkrétumokat, határidőket nem.

Még nem

Nálunk is folyamatos a liftek karbantartása – mondja Csoma Bertalan, a tiszaújvárosi 2. Számú Lakásfenntartó és Karbantartó Szövetkezet elnöke. – A kormány elképzeléséről hallottam, de annyira kevés még ebben a konkrétum, hogy egyelőre nem is vittük az ügyet a tulajdonosok elé. Beszéltünk már róla, azaz keressük a megoldási lehetőségeket, de legfeljebb tavasszal állunk majd ki a tulajdonosok elé, ezért egyelőre még komolyabban nem foglalkozunk az üggyel.

A kazincbarcikai Minerva Lakásszövetkezetnél érdeklődésünkre elmondták, ők is még csak a tájékozódás fázisában vannak. Szintén a folyamatos karbantartásban hisznek, új liftek beszerzésére szerintük a tulajdonosoknak nem lenne elég pénzük, ráadásul egy ilyen procedúra napokra megbénítaná a társasházak életét, hiszen sokan vannak olyanok, akiknek nehéz mozgásuk miatt létfontosságú, hogy lifttel tudjanak közlekedni.

ÉM-BG

Olcsóbb lesz – ígérik

„A rezsicsökkentés szempontjaiból kiindulva azt fogjuk javasolni a kormánynak, vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogy a felvonók éves ellenőrzésének és karbantartásának ügyeit a jövőben ne profitorientált cégek végezzék, hanem állami non-profit vállalkozások, mert ez lényegesen olcsóbb lesz az embereknek” – nyilatkozta Glattfelder Béla, az NGM államtitkára az országos kereskedelmi tévécsatornáknak a napokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában