Helyi közélet

2015.02.26. 23:24

Közlemény - MSZP: Miskolci bankpánik - azonnali segítséget várnak az emberek!

Miskolc - Azonnali segítségre van szüksége azoknak az embereknek, önkormányzatoknak, kis- és középvállalkozásoknak, amelyek a Buda-Cash botrány miatt nem juthatnak hozzá az Észak-magyarországi Regionális Bank érdekeltségébe tartozó pénzintézetekben.

Miskolc - Azonnali segítségre van szüksége azoknak az embereknek, önkormányzatoknak, kis- és középvállalkozásoknak, amelyek a Buda-Cash botrány miatt nem juthatnak hozzá az Észak-magyarországi Regionális Bank érdekeltségébe tartozó pénzintézetekben.

Ezt dr. Varga László szocialista országgyűlési képviselő jelentette ki csütörtökön Miskolcon, egy más témában meghirdetett sajtótájékoztatón.

Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank kedden azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál, így az ÉRB-nél is korlátozó intézkedéseket rendelt el.

A miskolci székhelyű ÉRB öt takarékszövetkezet, a kazincbarcikai székhelyű "TAKARÉK" Szövetkezeti Hitelintézet, a Tokaj és Vidéke, az Abasár és Vidéke, a Létavértes és Vidéke, valamint a Pocsaj és Vidéke Takarékszövetkezet egyesüléséből jött létre.

A Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja előtt csütörtökön délelőtt több tucatnyi ember állt sorban, a pénzére várva, miután szembesült, hogy hatvanezer forintot vehetnek fel számlájukról. Ezt a korlátozást többen is nehezményezték, miként azt is, hogy bankkártyájukkal vásárolni sem tudnak, pénzt sem tudnak felvenni, az ATM ugyanis nem működött a fióknál.

Dr. Varga László ezzel kapcsolatban azt mondta: a jegybanknak gondoskodnia kellene arról, hogy az ügyfelek minél hamarabb hozzájuthassanak a pénzükhöz. Emberek megélhetése múlik ezen, hiszen a magánszemélyek a fizetésükhöz, nyugdíjukhoz, az önkormányzat, a vállalkozások a bérek fedezeteként szolgáló bevételeikhez nem jutnak hozzá. A törvény ugyan – legalábbis részben – garantálja a betétek biztonságát, ám ezeknek az embereknek, cégeknek most, nem pedig mondjuk 3 hónap múlva van szükségük a pénzükre.

Ebben kellene segítenie az MNB-nek, amely egyébként az adófizetők pénzéből luxusingatlanokat vásárolgat, világszerte nyit irodákat, százmilliókkal támogat alapítványokat, egyesületeket, s amely 100 milliárdos nagyságrendben könyvelhetett el árfolyamnyereséget.

- Az MSZP miskolci szervezete -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában