2015.02.26. 12:10

Közlemény - Etikus adománygyűjtő a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Miskolc - Hitelesség, törvényesség, átláthatóság és nyilvánosság – mindennek jegyében teljes jogú taggá fogadta az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének Etikai Bizottsága a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítványt.A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány számára 2006-os alapítása óta alapelv a nyilvánosság és az átláthatóság biztosítása. Abszolút prioritás ez a működésükben, hiszen adományozóik nélkül nem volna mód arra, hogy vakvezető kutyákat juttassanak látássérült emberekhez. Mégis a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány adja át a legtöbb, profin kiképzett vakvezetőt évente az országban, emberek életét változtatva meg ezzel. Ezt a bizalmat pedig munkájukon túl nagyrészt a hitelességgel tudják meghálálni: nyilvánossá teszik, mire fordítják adományozóik pénzét.

Kifejezetten ilyen, átlátható tevékenységgel és gazdálkodással rendelkező civil szervezeteket gyűjt egybe az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete. A csatlakozni szándékozókat a „befogadás” előtt szigorú monitorozásnak vetik alá.

Ez egy féléves eljárás, amelynek első lépésében a jelölt szervezet teszi magát teljesen átláthatóvá a testület előtt. Az alapításhoz és működéshez, valamint az adománygyűjtéshez és annak felhasználásához kapcsolódó dokumentumok átadását követően a testület részletesen áttekinti egyebek közt a szervezet gazdálkodását és havonta egy alkalommal ellenőrzi is a működést.

A múlt évben indult monitorozás eredményét elfogadta a testület, így a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítványt tagjai sorába fogadta február 25-től.

A látássérült emberek számára vakvezető kutyákat képző, és azokat számukra térítésmentesen átadó Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány működése a kezdetektől átlátható, a kapcsolódó dokumentumok mindenki előtt nyilvánosak.

Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületét olyan adománygyűjtő szervezetek hozták létre, amelyek nagyon fontosnak tartották és tartják, hogy gazdálkodásukat és adománygyűjtő tevékenységüket megjelenítsék adományozóiknak, ezáltal hitelességüket is erősítsék. Etikai Kódexük fő sarokpontjai ezért a hitelesség, törvényesség, átláthatóság és nyilvánosság