Helyi közélet

2015.02.26. 09:57

"Ki akarom venni a pénzem!"

Miskolc - Dolgozók fizetése is veszélybe került az ÉRB Bankot érintő korlátozások miatt.

Miskolc - Dolgozók fizetése is veszélybe került az ÉRB Bankot érintő korlátozások miatt.Hosszú sor áll az ÉRB Bank Bajcsy-Zsilinszky utcai pénzintézeténél, a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezetnél. Az emberek ingerültek, lökdösődnek – jelezte szerdán reggel egy olvasónk.

Mire mi odaértünk, 5–6 ember álldogált a bankfiók ajtaja előtt, amit épp kinyitott az egyik ügyintéző hölgy. Mindenki információkat szeretett volna megtudni. Mikor nyit a bank? Mi lesz a betett pénzzel és az átutalásokkal?

Mint arról beszámoltunk, megyénkbeli pénzintézetek is érintettek a DRB bankcsoportnál elrendelt korlátozásokban. Az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Banknak több fiókja is működik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az ügyintéző hölgy segített, amiben tudott, de a legtöbbször csak annyit válaszolt: erről annyit tudok, mint önök.

Egy idős úr spórolt pénzét félti.

– Mikor lehet felvenni? – tudakolja.

– Szüksége van a pénzre? – kérdi az ügyintéző.

– Nincs, csak ki akarom venni – válaszol a férfi.

– Akkor ne vegye ki, ne féljen, nem vész el a pénze. Csak az a kérdés, mikor jut hozzá.

Írásban kell kérni

Az embereket nem nyugtatja meg ez a válasz.

Kiderült, bajban vannak a vállalkozások is.

– Utalják a KATA-t? És a járulékokat az adóhatóság felé? Az OEP utal a banknak? Hogy fizessem ki a dolgozóimat? – záporoznak a kérdések.

A hölgy azt javasolja, csütörtökön nyitásra, azaz fél 8-ra jöjjenek újra, és írásban kérjék az utalásokat. Egyelőre az a szabály, hogy 1 millió forinthoz jut hozzá mindenki, amit 90 napon belül kapnak meg. Egy vállalkozó azt mondja, megy, és nyit egy új bankszámlát egy másik banknál, mert a napi átutalásoknak meg kell érkezniük valahová.

Az egyik egyesület vezetője is aggódik.

– Mi uniós pályázaton nyertünk 6 millió forintot, amit épp a napokban utaltak a banknak. Február 28-án viszont lejár a pályázati határ­idő, így elszámolni sem tudunk. Nem tudom, mi lesz, fel kell hívnom a közreműködő szervezetet, hogy lehet-e egyáltalán határidőt módosítani – sorolja Tóth Ágnes.

A pénzintézet ajtaja bezáródik, annyit olvashatunk rajta, hogy február 25-ére bankszünetet rendeltek el. Az emberek háborognak.

– Jöjjünk ide holnap nyitásra? Annyian lesznek, hogy meg sem lehet majd mozdulni! Az se biztos, hogy kapunk egymilliót. Szerintem ennél nagyobb a baj – állapítja meg végül fejcsóválva egy hölgy.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában