Helyi közélet

2015.02.23. 12:28

Guggolj, szökkenj, fuss!

Gönc - A mindennapos sportoláshoz kaptak segítséget iskolák, óvodák.

Gönc - A mindennapos sportoláshoz kaptak segítséget iskolák, óvodák.Több mint egymillió forintot nyert három megyénkbeli oktatási intézmény a „K&H a hátrányos helyzetűekért” program sporteszközpályázatán: az alsóberecki Berecz Károly Óvoda, a gönci Károlyi Gáspár Általános Iskola, valamint a tiszakarádi Sánta Erzsébet Általános Iskola. Az adományokat az elmúlt héten adták át Göncön, és a gyerekek rögtön ki is próbálhatták az új sporteszközöket.

Tornaszoba

A gönci Károlyi Gáspár Általános Iskola igazgatójától megtudtuk: ők szinte minden pályázati lehetőséget kihasználnak, hiszen csak így tudják korszerű eszközökkel gazdagítani az iskolát. Legyen az valamilyen informatikai vagy sporteszköz. Természetesen nagyon örülnek, hogy nyertek a K&H pályázatán, hiszen a mindennapos testnevelés bevezetése miatt nyitniuk kellett egy tornaszobát is, mert a tornatermük kevésnek bizonyult. Úgyhogy nagy hasznát veszik majd a gyerekek az adománynak: a 4 bordásfalnak, a 2 tornapadnak, a 4 kerékpárnak, a 2 mászókötélnek, a 4 nagy méretű ugrókötélnek, a 2 koordinációs létrának, a súlyzóknak, labdáknak és babzsákoknak.

Rendszeres sport

A mindennapos mozgást rendkívül hasznosnak tartja az igazgató, mint fogalmazott: aki rendszeresen sportol, az 40–50 éves korában valószínűleg nem a reumatológián ül majd, hanem egészségügyi panaszok nélkül tudja végezni a munkáját. Az iskola számára egyébként nagy segítség, hogy a közelükben épül meg a város uszodája, így a diákok a heti 5 testnevelésórából egyet úszással töltenek. A diákok közül egyébként sokan szeretik a sportot, tette hozzá az igazgató. Szinte minden korosztályban van focicsapatuk. 15–20 tanuló sítáborban vesz részt minden évben, az idén Sátoraljaújhelybe mennek Szalóczy Tibor pedagógus vezetésével. De eredményesek a birkózók is. Országos eredményekkel is dicsekedhet az iskola. Egyik diákjuk az országos síversenyen első helyezést ért el, egy másik pedig a kecskeméti grundbirkózó versenyen lett szintén aranyérmes.

Az iskola sikeres a pályázatok terén is. Főleg az uniós pályázatok adta lehetőségeket használták ki. Így lett 90 modern számítógépük, 10 interaktív táblájuk, és két informatikai tantermet is ki tudtak alakítani.

ÉM-HE

Öt nyertes pályázat

A K&H a legelmaradottabb térségekben élő gyermekek életminőségének javítására indította el 2014 őszén a „K&H a hátrányos helyzetűekért” programját, és hirdette meg sporteszközpályázatát, amin a 47 leghátrányosabb helyzetű kistérség közül az Abaúj-hegyközi, a Bodrogközi és a Sellyei kistérség óvodái és általános iskolái pályázhattak sportszerekre és mozgáskoordinációt fejlesztő eszközökre.A K&H sporteszköz-pályázati felhívására összesen 25 pályázati anyag érkezett a három érintett kistérségből. A „K&H a hátrányos helyzetűekért” program szakmai tanácsadó testülete közülük választotta ki az öt nyertest, akik összességében közel 2 millió forint értékű sportszereket kapnak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában