Helyi közélet

2015.02.03. 14:07

Avas szálló: miért indult a felszámolás?

Miskolc - A miskolci önkormányzat és a MultiCasa között vége a pernek: megállapodtak a felek.

Miskolc - A miskolci önkormányzat és a MultiCasa között vége a pernek: megállapodtak a felek.Mi volt a szerepe és mi volt a szerencsétlensége a MultiCasa Consulting Kft.-nek a miskolci Avas szálló életében? – erről kérdeztük dr. Hegyeshalmi Zoltánt, a cég ügyvédjét. Ő volt az, aki annak idején, 1997-ben megírta a szerződést a miskolci önkormányzat és MultiCasa között az épület megvásárlásáról, s nyomon követte a sorsát egészen mostanáig, a felszámolásig.

Az Avas szálló kapcsán dr. Hegyeshalmi Zoltán elmondta, a MultiCasa tulajdonosának, Luterán Lászlónak az 1997-es szerződés megkötésekor határozott elképzelése volt arról, hogyan is építené újra a patinás szállodát. Elkészültek a tervek – még a belső építészeti munkálatokéi is – aztán sorban jöttek a problémák. Hogy pontosan mik voltak ezek, ennek részleteire hamarosan visszatérünk.

700 millió forint

A miskolci önkormányzat és a MultiCasa Consulting Kft. egyébként már régóta perben állt egymással, ha az eljárást hosszú ideig szüneteltették is, az idő tájt, amikor úgy tűnt, megépül a szálloda. Amikor látszott, hogy ez reménytelen (2010-ben), folytatódott a per: az önkormányzat úgy döntött, hogy elállnak az 1997-es adásvételi szerződéstől. Dr. Hegyeshalmi Zoltán szerint erre az önkormányzatnak megvolt a jogalapja, hiszen a MultiCasa (ha véleményük szerint önhibájukon kívül is) nem teljesítette a vállalt kötelezettségét, azaz nem épült fel a szálloda. A cég azonban addigra több mint egymilliárd forint értékben végzett építési munkálatokat az épületen. Az épület forgalmi értékét a szakértők 700 millió forintban állapították meg, így ennyit kért a MultiCasa elszámolásként az önkormányzattól az épületért.

Az önkormányzat ekkor indított felszámolást a MultiCasa Consulting Kft. ellen, mivel a cég tartozott úgy 5 millió forint építményadóval. A perben ezek után már nem Hegyeshalmi Zoltán képviselte a céget, hanem a felszámoló. Az önkormányzat lemondott az épület tulajdonjogának megszerzéséről, a felszámolóval sikerült megállapodniuk, ennek részleteiről azonban az ügyvéd nem tud. Mindenesetre a per megszűnt.

A per lezárásáról érdeklődtünk a bíróságon, a közeljövőben ígértek választ.

ÉM-HM

Ezt írtuk

Az Avas szálló ügyével több cikkben is foglalkoztunk az elmúlt hetekben. Apropóját az adja, hogy megtudtuk, a tulajdonos cég ellen felszámolási eljárás kezdődött, a felszámoló Prudens Profit Controll Vagyonkezelő Kft. immár kétszer is megpróbálta értékesíteni az épületet, eddig sikertelenül. Az első pályázatra nem volt jelentkező, a második alkalommal egyetlen, de túl alacsony árat ajánlott az épületért. Simon Péter felszámolóbiztostól megtudtuk, újabb pályázatot írnak majd ki. Akkor kérdeztük azt is, van-e esély arra, hogy az Avas szálló Miskolc tulajdonába kerüljön. A felszámoló szerint igen, akkor, ha érvényes pályázatot nyújt be.

– Amennyiben a kiírási feltételeknek megfelelne a pályázata, ha a vételár tekintetében nem irreális összeget jelölne meg, abban az esetben szerezhetne tulajdonjogot az ingatlanon – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában