Helyi közélet

2015.02.11. 17:07

Avas szálló: a legjobb döntés volt eladni

Miskolc - Kobold Tamás volt 1997-ben a polgármester. Mi állt az adás-vételi szerződésben?

Miskolc - Kobold Tamás volt 1997-ben a polgármester. Mi állt az adás-vételi szerződésben?Vajon mit tartalmaz az a szerződés, amit a miskolci önkormányzat és a MultiCasa Consulting kötött 1997-ben? Az amelynek eredményeképp tulajdonost váltott a főutcai épület, az Avas szálló? Az épületet azért adta el a város, hogy új tulajdonosa felújítsa. Ám ez – 18 év telt el – azóta sem történt meg.

Az Avas szálló sorsáról több cikk jelent meg lapunkban az elmúlt hetekben. Apropóját az adta, hogy felszámolás indult az ingatlant tulajdonló MultiCasa Consulting Kft. ellen, a felszámolóbiztos két pályázatot már kiírt az eladására, mindkettő sikertelenül zárult. Tervük harmadszorra is meghirdetni az épületet, de hogy pontosan mikor, erre a kérdésünkre tegnap nem kaptunk választ a felszámoló cégtől.

A napokban nyilatkozott lapunknak a MultiCasa Consulting ügyvédje (arról, hogy álláspontjuk szerint mi volt az oka, hogy nem épült meg a szálló, s mi vezetett a cég felszámolásához), és megtudhattuk tőle azt is, hogy ő volt, aki annak idején megfogalmazta az említett adás-vételi szerződést a felek között. Kérdeztük, pontosan mit tartalmazott, de mint mondta, nem árulhatja el, mert titoktartási kötelezettsége van mindkét féllel szemben.

1997-ben Kobold Tamás (KDNP) volt Miskolc polgármestere. Őt kérdeztük a szerződés részleteiről, mint fogalmazott, ő úgy gondolja, az épület értékesítése volt akkor a lehető legjobb döntés. A szerződésben szerepelt az ár – úgy 240–250 millió forintra emlékszik – és az is, hogy ha egy bizonyos időn belül nem újítja fel az új tulajdonos, akkor az önkormányzat elállhat a szerződéstől, s visszavásárolhatja azon az áron, amin eladta.

– Az épület eladásáról a közgyűlés döntött, a képviselők 80–90 százaléka pártállástól függetlenül megszavazta, az adás-vétel a nyilvánosság előtt történt – mondta Kobold Tamás. A szerződésben az állt még, magyarázta, hogy 5 éven belül kell elkészülnie az épületnek, azaz emlékei szerint 2002-re. Ezt az időpontot később már az utóda hosszabbította meg, majd újabb hosszabbítás következett, ezt követte a per, ennek részleteiről előző lapszámainkban beszámoltunk.

Nem volt pénz

– Miskolcnak nem lett volna 600–800 millió forintja az épület felújítására, akkor annyit kellett volna rákölteni – jegyezte meg Kobold Tamás. Emlékeztetett: akkor még nem voltak uniós források, pályázati lehetőségek. Ő pedig úgy látta, a város infrastruktúráját kell fejleszteni, a szennyvíz-, az ivóvízhálózatot kiépíteni, le kell cserélni az elöregedett buszparkot. A volt polgármester hangsúlyozta, már 1997-ben rettenetes állapotban volt a szálló. Ő maga a ’90-es években mint alpolgármester járt ott egy bejáráson, amikor visszavették a szállót a HungarHotels szállodalánctól, akkor féllábszárig állt benne a víz.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában