Helyi közélet

2015.01.29. 16:14

Rejtvénnyel edzik az agyat - Arcok a megyéből: Szabóné Papp Judit egyetemi docens

Miskolc - Több ezer keresztrejtvényen túl van már, vannak 5–6 percesek, de van, amelyikhez 1,5 óra kell.

Miskolc - Több ezer keresztrejtvényen túl van már, vannak 5–6 percesek, de van, amelyikhez 1,5 óra kell.

Kilencven éve, 1925. január 22-én jelent meg az első magyar keresztrejtvény a Ma este című képes hetilapban. Angliából érkezett az ötlet, de megjelenés előtt a szerkesztők tesztelték. A közeli kávéházból felhívtak egy fiatalembert, aki meglátva a feladványt, annyit mondott: „Van nekem elég rejtvény az életemben!”. Ő volt József Attila, akit ugyan nem hozott lázba a rejtvényfejtés, de az olvasókat igen. Olyannyira, hogy kilenc évtized alatt a játék komollyá vált, ma már profi versenyeket rendeznek a rejtvény szerelmeseinek. Létrejött a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete is, Miskolcon csupán egyetlen tagja van: Szabóné Papp Judit, a Bölcsészettudományi Kar egyetemi docense.

„Tízéves lehettem, amikor a nagynénémnél megláttam egy keresztrejtvényt, megkérdeztem, mi az, elmagyarázta, majd én is elkezdtem fejteni és megszerettem. Volt olyan nyár, hogy a nagyszüleimnél nyaraltam és egy nap alatt megfejtettem egy újságnyi rejtvényt” – mesélte Szabóné Papp Judit. Hozzátette: „Volt egy időszak, amikor kevesebbet foglalkoztam ezzel, majd elkezdtem írni a doktorimat és pihenésképpen keresztrejtvényeket fejtettem, és utána újra komolyabban vettem a rejtvényeket, olyannyira, hogy versenyekre is elkezdtem járni.” De nem csak versenyeken kerül elő a rejtvény, munka közben pihenésképpen, szabadidőben, vagy éppen a buszon is – sorolta.

A rejtvényfejtés mellett a szellemi vetélkedőket is kedveli. Évekkel ezelőtt szerepelt Rózsa György egyik műsorában és a Legyen ön is milliomos! című játékban is. „Az utóbbiban a 800 ezres kérdésig jutottam, azt nem tudtam, így a nyereményem 100 ezer forintra visszaesett” – emlékezett vissza.

Attól jó, ha kihívás

Rejtvényfejtésből azonban már nyert komolyabb versenyeket. Azért lett tagja az egyesületnek, hogy ezeken a megmérettetéseken részt vehessen. Haladó és mesterjelölt kategóriában is nevezett, igaz, az utóbbiban nemcsak rejtvényt fejteni kell, hanem készíteni is. „Azt egyszer próbáltam, de nagyon nehéz” – tette hozzá.

„Egy keresztrejtvény attól jó, ha kihívást jelent. Ami a napilapokban van, az Északban is, azt könnyű megfejteni, maximum 5–6 perc, de a versenyeken akár 1,5 óráig is eltart, míg megoldjuk” – tudtuk meg.

Kérdésünkre, hogy mi a jó a keresztrejtvényben, a válasza az volt: „Lehet belőle tanulni, szórakoztató és sikerélményünk is lehet.”

Beszélt arról is, hogy manapság főleg az 50–60 éves korosztály körében népszerű a rejtvényfejtés, a versenyeken is elsősorban ők vesznek részt. „De ez jó, mert megelőzhető vele az időskori leépülés, hiszen edzi az agyat” – fogalmazott. És, ami fontos, a kitartást is erősíti ez a játék, hiszen megtanítja az embert, hogy soha nem kell feladni – fogalmazott Judit.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában