Helyi közélet

2015.01.11. 18:39

Modern, család- és betegbarát lesz

Monok - Elkezdődött az egészségügyi alapellátás fejlesztése Monokon: új egészségházba költöznek a rendelők.

Monok - Elkezdődött az egészségügyi alapellátás fejlesztése Monokon: új egészségházba költöznek a rendelők.

A mintegy 59,97 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás célja, hogy a projekt befejeztével a község mintegy 1700 lakója komfortosabb körülmények között részesüljön ellátásban az egészségügyi intézményekben és a személyzet munkakörülményei is javuljanak.

Új épület

Eddig a település egészségügyi szolgáltatói egy olyan épülettömbben kaptak elhelyezést, amelynek állapota az elmúlt években annyira megromlott, hogy a betegellátás és munkavégzés hatékonyságát is csökkentette, az önkormányzat ezért is döntött úgy, hogy egy új épületet építtet.

A fejlesztés keretében a háziorvosi rendelő számára két helyiséget alakítanak ki, amelyek a betegek fogadását tekintve elkülönülnek a fogorvosi rendelő és a védőnői szolgálat betegek által használt tereitől. Az egészségügyi személyzet részére ugyanakkor teljes hosszában átjárható lesz az épület, számukra külön teakonyha és mellékhelyiség is épül.

A család- és betegbarát ellátásra való törekvést jelzi, hogy a védőnői szolgálat előtti szélfogóban a gyerekkocsik tárolására alkalmas helyet alakítanak ki, míg a mozgáskorlátozottakra már az épületbe való bejutáskor is gondolnak, számukra rámpát építenek, ezen felül az épülethez tartozó nyolc parkoló közül egy akadálymentesített gépkocsibeálló is készül. A beruházás során törekednek arra, hogy az épület az üzemeltetetés során is költséghatékonyan tudjon működni: az épületet megfelelő hőszigeteléssel látják el, míg a melegvíz-ellátást napkollektorok is segítik majd. Az épületben gázkazánról üzemel majd a fűtés, ám a gépészeti rendszer előrelátó kialakítása lehetőséget ad majd a későbbiekben a bővítésre.

Az új épületbe a betegek egy belső udvarról léphetnek majd be, az utcáról való bejutáshoz aszfaltozott út és a kiskockakőjárda épül, amelyeket térburkolat egészít ki.

Új eszközök is

A sikeres pályázat eszközbeszerzést is lehetővé tesz, mintegy 5,85 millió forint értékben – többek között – egy életmentő defibrillátort, új EKG készüléket, 24 órás vérnyomásmérőt és számos egyéb orvosi eszközt szereznek be. Ezen felül a bútorzat is megújul, valamint számítógépet és multifunkciós nyomtatót is vásárolhat az önkormányzat a támogatásból. A beruházás tervezett befejezési dátuma 2015. április 30.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában