Helyi közélet

2015.01.08. 17:24

Megvette a HELL a „szálloda helyét”

Miskolc - Eladta az Ikeron Zrt. a Szent István tér melletti területet, ahová hajdanán szállodát épített volna.

Miskolc - Eladta az Ikeron Zrt. a Szent István tér melletti területet, ahová hajdanán szállodát épített volna.

Eladták a Miskolc leendő főterének álmodott Szent István tér melletti területet, azt, ahová néhány éve szállodát szeretett volna építeni annak tulajdonosa, tudta meg lapunk. A vevő a HELL cégcsoport, akik meg is erősítették információnkat, kérdésünkre a következő választ küldték: „A szóban forgó területet a HELL cégcsoport érdekeltségébe tartózó Üvegszikla Ingatlankezelő Kft. vette meg. Az alapvetően ingatlanfejlesztéssel és beruházással foglalkozó cég a tervek szerint a jövőben a területen egy új projektet kíván majd megvalósítani.”

A területről sokat írt lapunk az elmúlt években. Először akkor (2006-ban), amikor kiderült, szállodát szeretne oda építeni annak tulajdonosa, az Ikeron Zrt. A cég még Mohácsi Gábor vállalkozótól vásárolta meg az 1990-es években az ingatlant. A szálloda tervei felháborodást keltettek a miskolciakban. A budapesti építész iroda által készített tervek akkor kerültek nyilvánosságra, amikor már engedélyezték azokat a hatóságok, a 158 szobásra tervezett építményt azonban (finoman szólva) nem tartották a tér mellé illőnek a helyiek.

Visszavásárolták volna

Később, amikor Viszlai József lett a város főépítésze, első lépései egyikeként módosíttatta a belváros szerkezeti tervét, így át kellett terveztetnie a tulajdonosnak a szállodát. (A legutolsó tervek szerint az Erzsébet fürdőt is újjáépítette volna a tulajdonos.) Az egész ügynek végül a gazdasági válság adta meg a kegyelemdöfést, az Ikeronosok nem kapták meg az igényelt hitelt, ezért később lebontották a területen lévő romos épületet: ma parkoló van ott szálloda helyett.

Az egyébként 5600 négyzetméteres ingatlan ügye a következő városvezetés számára is fontos kérdéssé vált. A Szent István tér főtérré alakítása ugyanis már több évtizedes álom, s ahogy az előző, úgy a mostani városvezetés sem vette le annak megépítését a napirendről. Az előző vezetés idején tervek is készültek, a mostani pedig közösségi tervezés során készített terveket, amiket pályázati pénzekből szeretne megvalósítani. Miskolc leendő főtere esetén pedig nem mindegy, hogy mi épül térfalként. 2011-ben lapunk arról számolt be, hogy az Ikeron Zrt. végleg lemondott a szálloda megépítéséről. Miskolc szerette volna visszavásárolni a területet – 240 millió forintot el is különített erre a célra a költségvetésből – végül nem sikerült megegyezni a tulajdonossal. Rostás László főépítész 2012 novemberében azt nyilatkozta lapunknak, hogy a szálloda megépítését már nem teszi lehetővé a város rendezési terve, de a fürdő helyreállítását alapvető dolgának tartja a város vezetése. Hozzáfűzte, biztosan akad befektető, aki vállalkozna erre.

Mi épülhet oda?

A terület megvásárlásának hírével kerestük a főépítészt is, aki megjegyezte, Miskolcnak ehhez az adásvételhez nincs köze: a város vezetését a vásárló mind ez idáig nem kereste meg. Kérdeztük, hogy a hír befolyásolja-e Miskolc további terveit a tervezett főtér kapcsán, s hogy mi épülhet a most megvásárolt területen. A főépítész hangsúlyozta, a tulajdonosváltás nem befolyásolja a térépítésre vonatkozó elképzeléseket, azt pedig, hogy mire használja a tulajdonos az ingatlanát, a belváros rendezési terve – amely megtalálható a város honlapján – szabályozza.

A vásárló HELL-től – mint a cikk elején írtuk – nem tudtuk meg, hogy pontosan mit terveznek az ingatlannal.

ÉM-HM


Mit álmodtak a térre?

Háromnapos workshop során összegyűjtött ötletekből készült el 2011 végén a terv a leendő Szent István térre, melyen a városra jellemző elemek köszönnének vissza. Lenne rajta utalás a lillafüredi függőkertre, az újmassai őskohóra és a kiteljesedő Szinva a tapolcai tóra hajazna.

A közlekedést szeretnék kizárni a térről. Ám mivel az utat nem lehet máshová terelni, így egy terasz alá vinnék. A teraszon vendéglátóhelyek is lennének, és innen utak vezetnének fel az avasi pincékhez. A tér további fejlesztése ehhez idomulna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában