Helyi közélet

2015.01.28. 15:38

Megújuló energiával, közösen

Miskolc - Geotermikus energiával (is) fejlesztenék a térséget.

Miskolc - Geotermikus energiával (is) fejlesztenék a térséget.

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá hétfőn szerkesztőségünkben a Vállalkozók Országos Szövetsége Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei szervezete és a Geo-Nord Energetikai és Fejlesztési Klaszter.

Akkreditált klaszter lehet

Lengyel Levente, a négy évvel ezelőtt alakult klaszter elnöke a megállapodás kiemelt céljának tekinti, hogy közös feladatokkal, összehangoltan működjön együtt a két szervezet annak érdekében, hogy a megújuló energiaforrásokon, s ezen belül a geotermikus forrásokon alapuló fejlesztések regionálisan, országosan és nemzetközi szinten is kiemelt nagyságú beruházásokat generáljanak.

Az akkreditált klaszter címre nemrégiben pályázatot benyújtó szervezet tagjai önkormányzatok, tudományos szervezetek és kkv-k, amelyek arra számítanak, hogy ebben az évben olyan pályázatok jönnek ki, amelyeknél az akkreditált klaszterek és klasztertagok, projekttársaságok, valamint konzorciumi tagok előnyt élveznek. Ennek köszönhetően pedig a jövőben sikeresebben valósulhatnak meg innovatív, exportorientált és jelentős foglalkoztatási hatású projektjeik.

Ádám Imre, a VOSZ megyei elnöke szerint az együttműködés legfőbb célja, hogy növekedjen a megújuló energiaforrások felhasználása és jövedelem-termelő képessége, s ezen alapulva a gazdaság élénkítése, munkahelyteremtés, illetve egy új térségi-szakmai együttműködés modell fokozatos kiépítése is megvalósuljon.

Versenyelőnyt jelenthet

– A VOSZ nemcsak egy szakmai érdekképviselet, nemcsak szolgáltat tagjainak, hanem igyekszik kitörési lehetőségeket kínálni. A Geo-Nord Klaszterrel való együttműködéssel is ezt kívánjuk erősíteni, szeretnénk felhívni a vállalkozók figyelmét az alternatív energiák adta lehetőségekre. A sok energiát használó vállalkozások versenyelőnyre tehetnek szert, ha megújuló energiaforrásokat – például geotermikus energiát – vesznek igénybe. De akár új vállalkozás indításához vagy tevékenységbővítéshez is ötletet adhat az olcsó energia számtalan felhasználási területe – hangsúlyozta Ádám Imre.

Mint mondták, a VOSZ és a klaszter együttműködése utat nyithat a megye gazdaságának fejlődéséhez, még több vállalkozó ismerheti meg a geotermikus tudásbázist és csatlakozhat a klasztertagokhoz, hogy együttes erővel tegyenek a nagyobb beruházások idevonzása érdekében.

ÉM-összeállítás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában