Helyi közélet

2015.01.26. 16:03

Megmentették a sérült hattyút Sárospatakon

Sárospatak - Visszatérő madárvendégei is vannak Sárospataknak.

Sárospatak - Visszatérő madárvendégei is vannak Sárospataknak.

A napokban a sárospataki Bodrog-partról jelezték a Zemplén Help Alapítvány munkatársainak, hogy egy hattyú nem használja az egyik lábát, talán el van törve. Egy gyors telefonos konzultálás következett a Magyar Madártani Intézet munkatársával, aki a gyűrűzéseket szokta végezni, valamint a helyi természetvédelmi őrrel, majd a tanácsokkal felvértezve az állatvédő alapítvány két munkatársa elindult a Bodrog-partra.

Gyulladás

Néhány kenyér- és zsemledarabbal kiinvitálták a hattyúkat a vízből, így szinte azonnal fel lehetett ismerni, melyikük a sérült. A hattyú csak az egyik lábát használta, és a szárnyával segített, hogy pótolja a másikat.

Miközben az evéssel volt elfoglalva, Cziczer Katalinnak sikerült megközelíteni és elkapni a sérült madarat. Az alapítvány állatorvosa kissé furcsállotta, hogy ezúttal nem kutyát vittek neki páciensként.

A vizsgálat megállapította, hogy nincs eltörve a hattyú lába, csak gyulladásban van. Egy hattyúszakértővel konzultáltak a gyógymódokról, majd a beteg madár kapott egy gyulladásgátló injekciót. Az alapítvány munkatársai ezután nem engedték vissza a vízre a madarat, hanem hazavitték. Az alatt a diófa alatt helyezték el, ahol a gólyákat is őrizni szokták.

Szereztek neki kukoricát, aminek azonnal nekilátott. Miután jóllakott, nyugodtan leült. Azóta már sikerült a hattyút visszaengedni a Bodrogra.

Sárospataknak kedvelt vendégei a hattyúk, akik évről évre visszajárnak a kemping környékére, így sok sárospataki családnak rendszeres programja a hattyúetetés.

Korábban meg is gyűrűztek néhány hattyút a „pataki” madarak közül, így a szakemberek azt is tudják, hogy nem minden évben érkezik új csapat a pataki Bodrog-szakaszra, hanem vannak visszatérő madarak is köztük.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában