Helyi közélet

2015.01.12. 15:50

Magasabb szintre lépett a Calimbra

Miskolc - Négy csillag superior: a négyen már túl, de még az öt előtt.

Miskolc - Négy csillag superior: a négyen már túl, de még az öt előtt.

Jól zárta az évet a Calimbra Wellness és Konferencia Hotel, hiszen a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által alkalmazott HOTELSTARS európai minősítési rendszerben a négy csillag superior minősítést sikerült megszerezniük. Régiónkban ez a nyolcadik szálloda, amely elnyerte ezt a címet, Miskolcon pedig csupán a Palotaszálló tartozik ebbe a kategóriába.

„Próbavásároltak”

A 2012-től működő hotel eddig is négycsillagos volt, de a tulajdonosok úgy gondolták, továbblépnek. Ezért bejelentkeztek a minősítő rendszerbe, ahol elsőként 270 szempont alapján kellett saját magukat jellemezni. Majd két ellenőr érkezett a hotelbe, akik a tulajdonos által megadott adatokat töviről-hegyire leellenőrizték. Ezentúl pedig mistery shopping jelentés is készült, ami tulajdonképpen egy próbavásárlás, azaz meglepetésszerűen érkezik egy minősítő a szállodába, inkognitóban eltölt ott egy pár napot, közben hatszáz szempont alapján értékeli a szállodát.

Ilyen szempont például a személyzet nyelvismerete, az ételek minősége, a szolgáltatások milyensége. De azt is nézik, hogy mennyire kényelmes a hall, le tudnak-e ülni a vendégek, tudnak-e ott tévézni, milyen felszereltségűek a szobák, milyen minőségűek a párnák stb. A Calimbra ezekből mind jól vizsgázott, így négy évig viselheti az elismerő címet. Mindezt Ostorházi Imre, a szálloda tulajdonosa mondta el lapunknak.

Folyamatos képzések

De a négy csillag superior után sincs megállás, hiszen nem elég számukra, hogy elérték ezt a kategóriát, ezután is a jobbra, legjobbra törekednek.

„A személyzetet folyamatosan képezzük. Legutóbb nyelvtanfolyamon vettek részt, hiszen alapkövetelmény, hogy több nyelven beszéljék a szakmai nyelvet, illetve társalgási szinten tudjanak beszélgetni a vendégekkel” – hangsúlyozta a tulajdonos. Ezen felül pedig a szakmai fejlődést is kiemelten fontosnak tartják: a pincérek és szakácsok mesterképzésen vesznek részt, hogy mesteroklevelet szerezzenek. „Ez a gasztronómia csúcsát képezi, Miskolcon nincs még egy étterem, ahol négy mesterszakács dolgozna” – tette hozzá.

A Calimbra étlapja már most megfelel az ötcsillagos kategóriának: diabetikus és régiós ételek is megtalálhatóak rajta. Az utóbbiak közül Ostorházi Imre a pisztrángot, a bükki sajtokból készített különlegességeket emelte ki.

„Persze nem elég a szakácsok tudása, mindent a legmodernebb konyhai technikával készítünk. Alkalmazzuk a Sous-vide eljárást, illetve rendelkezünk aroma füstölővel, valamint pacojet-tel is. Az utóbbi egy olyan konyhatechnológiai újdonság, amely lehetőséget biztosít arra, hogy akár friss, akár mélyfagyasztott termékeket másodpercek alatt tökéletes minőségű habbá pépesítsünk. Készíthetünk vele többek között püréleveseket, szorbeteket, fagylaltokat, szószokat, habokat” – sorolta Ostorházi Imre.

„Összegezve: eddig is négycsillagos hotel voltunk, de a hozzáadott érték által tudjuk azt nyújtani, ami ezen túlmutat. Mégpedig a superior kategóriát, ami több, mint a négy csillag, de még nem öt…” – fogalmazott.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában