Helyi közélet

2015.01.14. 11:25

Koncertre „mennek” a pocaklakók

Miskolc - Különös hangversenyre hívja a terhes kismamákat a Miskolci Szimfonikus Zenekar.

Miskolc - Különös hangversenyre hívja a terhes kismamákat a Miskolci Szimfonikus Zenekar.

„Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődjék a gyermek zenei nevelése, azt találtam felelni: kilenc hónappal a születése előtt. Első percben tréfára vették, de később igazat adtak. Az anya nemcsak testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel… még tovább mennék: nem is a gyermek: az anya születése előtt kilenc hónappal kezdődik a gyermek zenei nevelése.”

Bizonyára sokak számára ismerős a fent idézett néhány sor, amelyet Kodály Zoltán mondott el 1948-ban Párizsban egy művészeti nevelésről szóló gyermeknapi konferencián.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar erre az idézetre gondolt, amikor megfogalmazódott az ötlet: legyen koncertsorozat a terhes kismamák és magzatuk részére is. Az ötletből valóság lett, a leendő édesanyákat szombaton várja az első Szív-Hang koncert, melynek forgatókönyvírója és műsorvezetője Bukáné Kaskötő Marietta. Őt már ismerhetik a zeneszerető édesanyák, hiszen ő vezette a Ciróka babakoncertet is, mely szintén újdonságnak számít a zenekar koncertkínálatában.

Felismeri

Zenehallgatás magzatkorban? Talán első hallásra furcsán hangzik, de Marietta, aki maga is zenepedagógus, tudományos eredményekkel támasztotta alá a korai zenei élmények fontosságát.

– Sok francia kutató foglakozott ezzel a témával, és kiderült, a magzat már a terhesség 12. hetében különböző jelzéseket ad a különböző hanghatásokra, a 22. héten képes felismerni édesanyja szívhangját, 24 hetes korában pedig különbséget tud tenni a méhen belüli és méhen kívüli zajok között – magyarázza a szakember. – A kutatók azt is megállapították, hogy a komolyzene rendkívül kedvező hatással van az agy fejlődésére, mivel mind a két agyféltekét stimulálja. De nemcsak azért, hanem azért is, mert a komolyzene lüktetése megegyezik az édesanya szívhangjának pulzálásával, tehát megnyugtatja a magzatot. Mindemellett jó hatással van a baba későbbi érzelmi és lelki fejlődésére, a beszédfejlődésére. De azt is megfigyelték a kutatók, hogy ha a gyermek beteg lesz, és az édesanya azt a zenét kapcsolja be, amit terhessége alatt is hallgatott, a gyermek felismeri azt, ettől pedig megnyugszik, könnyebben viseli a nehéz időszakot.

Tiltakozik

Teljesen más hatást vált ki viszont a dübörgő, pörgős, populáris zene, hangsúlyozta Marietta. A kismamák bizonyára tapasztalták már, hogy ha ilyen zenét hallgatnak, kicsinyük sokkal aktívabb lesz, többet rugdos. Ez azonban nem annak a jele, hogy a baba jól érzi magát, hanem épp ellenkezőleg. Szívverése felgyorsul, zaklatottá válik, és ennek ad kifejezést élénkebb mozgásával, hiszen másképp nem tud tiltakozni.

– Gyakran látjuk a Facebookra feltöltött fotókon, hogy fülhallgatót tesz az állapotos kismama a pocakjára. Ezt nem ajánlom senkinek – hívja fel a figyelmet Marietta. – Ez a kicsire épp olyan hatással van, mintha mi egy koncerten a hangerősítő közvetlen közelébe állnánk. Ez pedig ugye senkit nem nyugtat meg.

A Szív-Hang koncert három részből áll majd, tudtuk meg Mariettától. Az első percekben relaxációs gyakorlattal teremtik meg a nyugodt, bizalmas légkört. A cél az, hogy a koncert idején a kismama ki tudjon zárni mindenféle külső hatást, és csak a babára koncentrálhasson. A második részben Marietta a magzatra ható zenével kapcsolatos tudományos adatokat, kísérleti eredményeket mutat majd be. Ezeket a zenei kísérleteket a koncerten részt vevő kismamák is elvégezhetik. Végül közös éneklés következik. A baba számára ugyanis a legmeghatározóbb élmény az édesanya hangja. Ha pedig ez a zenével párosul, az a magzatra különleges hatással van.

Szív-Hang: mikor és hol?

A Szív-Hang koncert időpontja: január 17. délután 4 óraHelyszíne: Művészetek Háza

Forgatókönyvíró és műsorvezető: Bukáné Kaskötő Marietta

A koncerten elhangzó művek szerzői: Brahms, Bach, Csajkovszkij, Mozart

Jegyek kaphatók: 800 forintos áron a Miskolci Kulturális Központ központi jegyirodájában (3525 Miskolc, Rákóczi utca 2,) és a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. irodájában (3525 Miskolc, Kossuth utca 3).


A Miskolci Szimfonikus Zenekar január 18-án a 0-3 éves korosztályt is várja programokkal.

A Ciróka babakoncertből a nagy érdeklődés miatt kettőt is tartanak: délelőtt 11 órai és délután 16 órai kezdettel a Művészetek Háza galériájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában