Helyi közélet

2015.01.24. 18:11

Keresik a legjobb háztetőt

Az idén már másodszor írta ki az Austrotherm Kft., a Kovács Zoltán emlékdíjat.

Az idén már másodszor írta ki az Austrotherm Kft., a Kovács Zoltán emlékdíjat.

A cég tavaly, fiatalon elhunyt alkalmazástechnikai vezetőjének emlékére ezzel azt a tervezőt, kivitelezőt díjazzák, aki a leginnovatívabban alkalmazza az Austrotherm polisztirol hőszigetelő anyagokat. A vállalat összesen kéttucatnyi tetőszigetelésre alkalmas terméket gyárt és kínál a tervezőknek – mondotta Kruchina Sándor épületszigetelési szakember. Tavaly a Tectum Kft. biatorbágyi zöldtetős családi háza nyerte a díjat, amit az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége által szervezett Év tetője pályázat keretében adtak át.

Épp a napokban járta be a világsajtót a hír, hogy norvég építészek és kutatók együttműködéséből jött létre az a ház, amely évente 19200 kWh áramot termelhet a tetőn lévő panelek segítségével. További négyezret pedig a víz forralásra használt kollektorok állítanak elő majd. Ehhez képest az épület várható éves fogyasztási szükséglete csak 7272 kWh lesz. A ház tetején 150 négyzetméternyi napelem panel van, a tetőt pedig 19 fokkal megdöntötték, hogy a lehető legjobban ki lehessen használni a nap sugarait. Természetesen a megfelelő szigetelésről is gondoskodtak. Ebből is látható milyen nagy szerepe van, egy gazdaságosan működtethető ház tetője megtervezésének - mondotta Kruchina Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában