Helyi közélet

2015.01.30. 14:37

B.-A.-Z. megye Év Sportolója 2014 - Holtverseny az edzőknél

Miskolc - Flórusz János és Sivic Tomislav egyaránt 34-34 pontot gyűjtött be a zsűritől.

Miskolc - Flórusz János és Sivic Tomislav egyaránt 34-34 pontot gyűjtött be a zsűritől.

A felnőtt hölgyeknél még sosem nyert kajakos, és sosem győzött parasportoló, ám 2014-es teljesítménye után (ötödik hely az oroszországi világbajnokságon, magyar bajnoki cím) az újságírók a Tiszaújvárosi VSE parakajakosát, Váczi Anitát találták a legjobbnak.

– Ugye most csak viccel? – kérdezett vissza Váczi Anita, amikor kiderült számára a végeredmény. – Nem hiszem el… Tényleg? Ha ez igaz, akkor annak nagyon, de nagyon örülök… A tavalyi évem egészségügyi és egyéb szempontból nem volt éppen a legjobb, viszont a sport rengeteget segített abban, hogy ezeken a nehézségeken átlendüljek. A szóban forgó gondok miatt csupán két hetem volt arra, hogy felkészüljek a moszkvai vébére, de nagy volt bennem az akaraterő, hittem magamban, szerettem volna megmutatni, hogy érdemes vagyok a bizalomra. Nyilván jó lett volna előrébb végezni, mint az ötödik pozíció, de az előbb elmondottak miatt annak is örültem, hogy meg tudtam ismételni a 2013-as duisburgi helyezésemet. Szeretném megköszönni edzőm, Jancsár László munkáját, Weisz Róbert szakágvezető és a válogatott tagjainak irányomba tanúsított hozzáállását és mindenkinek, aki támogatott. Ez a díj rendkívül sokat jelent nekem, ugyanolyan kedves, mint az, amit az MKKSZ-től kaptam, 2014-ben ugyanis én lettem az esztendő női paraversenyzője. Bőven vannak céljaim, a legfőbb az, hogy el tudjak jutni a 2016-os riói paralimpiára, s hogy ott nyerjek is…

Röpis után futballista

A férfiaknál labdarúgó lett a befutó, méghozzá a DVTK (volt) csapatkapitánya, Elek Ákos. Ez is kuriózumnak számít, ugyanis az elmúlt tizenegy szavazásnál „nem rúgott labdába” futballista, tíz alkalommal egyéni sportoló győzött, s csak egyszer, 2005-ben fordult elő az, hogy valaki csapatból legyen a legjobb: ez a Vegyész RC férfi röplabdaegyüttesével akkor kiváló szezont futó Tomanóczy Tibor volt.

– Köszönöm a díjat, egy kicsit meglepett, hiszen amennyire tudom, az elmúlt szavazásokon egyéni sportolók lettek a legjobbak a megyében – nyilatkozta a Changchun Yatai törökországi edzőtáborából Elek Ákos. – A tavalyi év számomra és a csapat számára is emlékezetes volt, hiszen a bajnokságban ötödikek lettünk, megnyertük a Ligakupát, és csak kevésen múlt a Magyar Kupa-győzelem. A DVTK hosszú idő után újra kilépett a nemzetközi porondra, ahol, azt hiszem, helytálltunk. Amikor hazajöttem Borsodba, úgy gondoltam, szeretnék visszakerülni arra a szinte, ahol kevéssel korábban voltam, ezt sikerült elérni, köszönöm az ebben nyújtott segítséget a szakmai stábnak, a társaknak, a klubnak és a közönségnek is. Bízom benne, hogy a továbbiakban is tudom tartani ezt a formát, játékot, itt, kínai csapatomnál is. Sok sikert kívánok volt klubomnak, remélem, 36 esztendőt követően ismét érmet tud szerezni a Diósgyőr az első osztályban. Akkor elmondhatnám, hogy félig nekem is volt benne részem…

A voksoláson először fordult elő holtverseny, miután a szakembereknél Flórusz János és Sivic Tomislav egyaránt 34-34 pontot gyűjtött be a zsűritől. A Hell MJC judokáinak vezetőedzője-elnöke 2013-ban „egyedül” végzett a dobogó tetején, míg a DVTK labdarúgócsapatának vezetőedzője harmadik piros-fehér trénerként (2004: Gálhidi György, 2011: Benczés Miklós) érdemelte ki az elismerést, igaz, a DVTK családba tartozó női futsalosok, a Vénusz szakmai irányítója, Sárréti Géza is tudott már diadalmaskodni 2012-ben.

Helyi szinten jobban

– Felemelő érzéssel tölt el a szakmai zsűri döntése – nyilatkozta Flórusz János. – Nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy a tavalyi év fő versenye, a Nanjingban megrendezett ifjúsági olimpia sikeres legyen számunkra. A több hónapnyi edzőtábornak, valamint az erős nemzetközi versenyeken való eredményes részvételnek köszönhetően Szabina élete legjobb formájában lépett tatamira. Ezen a napon senki nem tudta volna legyőzni, ez látszott a mezőny és a közte lévő eredménykülönbségeken, pedig a 63 kilo­grammban három világbajnok is indult. Egy hónappal később ráadásként nagyon tisztán megnyerte a junior Európa-bajnokságot is… Mindig van cél és motiváció, az idei: jól szerepelni az első európai játékokon Bakuban, valamint a korosztályos és felnőtt világversenyeken. Már idén szeretnénk közelebb kerülni a riói olimpiai kijutáshoz, ehhez a kvalifikációs versenyeken bravúrokat kell végrehajtani.

Sivic Tomislav, a DVTK vezetőedzője így reagált a – holtversenyes – első helyre.

– Egyszer, 1997-ben a Feröer-szigeteken már voltam az év edzője… Nemrég volt egy országos szavazás, amelyen nem kerültem még az első háromba sem, ami egy kicsit rosszul esett, igazságtalannak éreztem, mert a csapattal sok mindent letettünk az asztalra… Úgy látszik, helyi szinten jobban figyelnek engem, minket, jobban belelátnak a munkánkba, abba, hogy honnan indultunk 2013 nyarán, és, most ehhez képest hol tartunk. Egy edző számára egy a fontos, mégpedig az eredmény, ez kell, hogy meghatározzon mindent, minden órát, napot, ha valakiben ez nincs meg, akkor… 2014-re jó visszagondolni, az itthoni Ligakupa-döntőre, a Magyar Kupa fináléra, amelyen sajnos nem lehettem ott a kispadon, és az Európa Liga szereplésünkre, illetve még ide tartozik az őszi dobogós helyezésünk is. Jó lenne ott folytatni a tavasszal, ahol decemberben abbahagytuk, a cél egyértelműen a dobogós pozíció megtartása. Ez a díj nem csupán az enyém, hanem a csapaté, a klubé, a szurkolóké.

ÉM-MI, KT

Bebizonyosodott a fociszeretet

A csapatoknál a DVTK NB I-es labdarúgócsapata lett a befutó, a szavazás történetében harmadszor (2005, 2011):

– A klub, a csapat számára kiemelkedő esztendő volt 2014 – jelezte Kádár Tamás, a Diósgyőr elköszönőfélben lévő csapatkapitánya. – Felejthetetlen a hazai pályán elért Ligakupa-győzelem, a Puskás Stadionban megrendezett Magyar Kupa döntő, amelyre közel tízezer szurkoló kísért el bennünket, ismét bebizonyosodott, hogy az emberek mennyire szeretik a focit Miskolcon. Ott van még az előkelő bajnoki helyezésünk is, amikor kiderült, hogy két kupafináléban is érdekeltek leszünk, a bajnokság egy kicsit már háttérbe szorult. A DVTK hosszú idő után ki tudott lépni a nemzetközi színtérre, büszkék lehetünk a bolgár Litex kiverésére, valamint arra, hogy hat meccset játszhattunk az EL-ben. A képzeletbeli vitrinbe odatehetjük az ősszel nyújtott teljesítményünket, a harmadik helyet, ha valaki megnézi, hogy milyen klubok állnak mögöttünk – Debrecen, Ferencváros, Újpest, Győr –, akkor azt hiszem, minden ok meglehet az örömre. Köszönjük a szavazatokat, köszönjük azt, hogy szurkolóink mindig mellettünk voltak.

Utánpótlásgyőztesek

Utánpótlás leány

Gercsák Szabina (cselgáncs, Hell Miskolci Judo Club)

– A tavalyi évem jól sikerült, az ifjúsági olimpia volt a fő cél és ezt sikerült is megnyerni. Emellett életem első felnőtt Grand Prix érmét is begyűjtöttem Samsunban, és a juniorok között Európa-bajnok lettem. Az olimpia mély nyomot hagyott bennem, mint ahogy mindenkiben, aki részt vett rajta. Mondhatni, felért egy rendes olimpiával mind az olimpiai falu, mind a rendezvények, a szervezés, a hangulat tekintetében… Örültem neki, hogy részese lehettem ennek, és az még szebbé teszi ezt az egészet, hogy nyerni tudtam. Jó érzéssel töltött el, hogy megismertek az utcán, illetve hogy az iskolában milyen szeretettel vártak, és persze a klubom is óriási örömmel várt haza minden eseményről. A tavalyi sikereket jól fogadtam, a felnőtt érem nagy lökést adott egész évre, és amikor megnyertem az olimpiát, nagy motiváció volt bennem, hogy a hátralévő versenyeket jól teljesítsem. Sajnos a vb nem úgy sikerült, ahogy gondoltam, és az egész éves siker után rossz érzések töltöttek el. Örülök, hogy idén is engem választottak meg a legjobbnak, ez már a harmadik alkalom, ami nagy megtiszteltetés számomra. Ez a díj motivál engem erre az évre, hisz jövőre ismét szeretném átvenni, amihez azonban legalább ugyanúgy kell teljesítenem, mint az elmúlt évben.


Utánpótlás fiú

Mozgi Milán (kajak-kenu, Tokaj VSC)

– A 2014-es évem, érmeit tekintve a leggyengébb, eredményeit nézve viszont magasan a legjobb volt. Mindössze három versenyen indultam, amelyek a következők voltak: az ifjúsági olimpia első válogató versenye, az ifjúsági olimpia második válogatója és maga az Olimpia. Mindenki kockázatosnak tartotta azt, hogy csak erre az eseményre összpontosítunk, és más versenyen még csak meg se jelenünk. Edzőmmel, Simon Laci bácsival viszont azt az elvet vallottuk, hogy „Aki nem mer, az nem nyer”, és ez a gondolkodásmód be is jött. Miután megnyertem a második válogatót, már tudtuk, hogy nem hiába hagytuk ki azt a sok-sok versenyt, és megérte a válogatókra fektetni a hangsúlyt. Mikor Nanjingban második lettem az olimpián, akkor bizonyosodott be igazán a „Mindent egy lapra” elméletünk. Naponta tízszer-tizenötször eveztem le az itthon kijelölt versenypálya körülbelüli ötszáz méterét, erre visszagondolva tényleg megérte ez a sok kemény edzés.


Utánpótlás csapat

A Diósgyőri Vívó Egyesület kadet leány párbajtőr csapata

(Nagy Kinga, Egerszegi Alexandra, Bogdányi Réka, Péterffy Gyöngyvér)

– Címvédőként indultunk neki a 2014-es csapatbajnokságnak, de ezzel igazából a versenyen nem foglalkoztunk, csak arra figyeltünk, hogy a következő meccset megnyerjük – mondta Nagy Kinga. – Annyiban nehezebb ilyenkor a páston, hogy az ember tudja, mindenki bennünket akar megverni, ugyanúgy az aranyérem a célja a többi klubnak is, mint nekünk. A fináléban a debrecenieket győztük le, többnyire mi vezettünk, a váltásoknál kétszer volt döntetlen az állás. Idén, a hónap elején rendezték meg a 2015-ös csapatbajnokságot, azon sajnos elveszítettük a finálét a Vasas I-es együttesével szemben. A szavazáson elért győzelmünknek természetesen nagyon örülünk, hiszen a klub eddig nem tudott nyerni a csapatok között, s az, hogy ez nekünk jött össze, különösen boldoggá tesz bennünket.


Miskolc - Az Észak-Magyarország, a Borsod Online, valamint az eszak.hu kiadója, a Russmedia Kft. ebben az évben immár tizenkettedik alkalommal adta át a megye legjobb sportolója díjakat, csütörtökön délután, Miskolcon. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában