Helyi közélet

2015.01.21. 11:35

Avas szálló: ki veszi meg?

Miskolc - Mire kaphat építési engedélyt az esetleges vásárló? Érdemes-e patinás szállodát működtetni?

Miskolc - Mire kaphat építési engedélyt az esetleges vásárló? Érdemes-e patinás szállodát működtetni?Felszámolják a miskolci Avas szálló tulajdonosát, a MultiCasa Consulting Kft.-t, írta lapunk hétfőn. Mint beszámoltunk róla, eddig kétszer írt ki pályázatot a felszámoló a hajdanvolt patinás szállodára. Simon Péter felszámolóbiztos, a záhonyi illetőségű cég, a Prudens Profit Controll Vagyonkezelő Kft. munkatársa lapunknak elmondta, első ízben egyetlen jelentkező sem volt, így eredménytelen lett a pályázat. A második kiírásra érkezett egy érvényes pályázat, ám a pályázó a kiírt vételárhoz képest sokkal alacsonyabb ajánlatot tett. Simon Péter hangsúlyozta, harmadszor is meghirdetik az épületet, ő maga bízik abban, hogy még az idén lezárulhat az eljárás.

Mire használhatja?

A miskolci főutcán található épület korábban úgy állt a belváros közepén, mintha bombatalálat érte volna, mára az önkormányzat felújíttatta homlokzatát, üvegtelen ablakaiba helyi képzőművészek festményei kerültek. Így lényegesen szebb látványt nyújt, de sorsa továbbra is égető problémája Miskolcnak.

Simon Péter felszámolóbiztostól még azt is megtudtuk (írtuk hétfőn): a pályázatokban nem szerepelt olyan kitétel, hogy a vevő mire használhatja az épületet, azaz lesz-e szállodaépítési kötelezettsége.

„Nyilván olyan építmény felépítését fogja kezdeményezni, amelyre építési engedélyt kap. Amennyiben továbbra is szállodát kíván építeni, ahhoz a műemlékekhez fűződő eljárás keretében megszabott feltételek szerint kell eljárnia”, jegyezte meg a felszámolóbiztos.

Mire kaphat építési engedélyt az esetleges vásárló? Milyen feltételeket szabhat az örökségvédelmi hivatal? Az érintett hatóságok válaszait várjuk. Az viszont kérdéses, hogy manapság érdemes-e patinás szállodát működtetni a nagyvárosok belvárosaiban. Régen virágzott, mára korszerűtlenné vált, s így évek óta üresen áll például a debreceni Aranybika, a szegedi Kass, a pécsi Nádor. Felújításuk sok pénzbe kerülne, s felvetődik, hogy egyáltalán nyereséges lenne-e a működtetésük.

A szegedi önkormányzat szóvivőjétől, Vécsei Ágnestől megtudtuk, már ő maga sem tudja követni, hogy épp ki az épület tulajdonosa. Sokféle elképzelése volt a vásárlóknak, szerették volna újjáépíteni, de nem lett belőle semmi. Ma üresen áll, időnként egy-egy napra romkocsma működik benne. – Felújítása a magántőke dolga, Szegednek nincs szüksége szállodai kapacitásra a belvárosban – mondta.

Konferenciaturizmus

A debreceni Aranybika ezzel szemben nemrégiben új tulajdonosra talált. A felszámoló értékesíteni tudta, Boros József vette meg.

A vállalkozó lapunknak elmondta, az épület régi szárnyát a korabeli tervek szerint szeretné felújíttatni, az új szárny lebontására pedig engedélyt kapott, a régi szálloda jellemzőit magán viselő épület épülne helyére. Úgy 200 szállodai szobára lenne így hely, konferenciaturizmusra szakosodna.

– Konferenciatermekkel is gazdagodna az épület – magyarázta, hogyan érné meg működtetni. A körülbelül 6000 négyzetméter felújítása és építése úgy 3-4,5 milliárd forintba kerülne, ezt pályázati pénzből tervezi megvalósítani.

Kérdeztük, ő maga látna-e fantáziát az Avas szálló hasznosításában. Boros József elmondta, jól ismeri az épületet, korábban ő maga is megszállt ott, szerinte lesz rá vevő, meg lehetne tölteni tartalommal.

A miskolci önkormányzattól is érdeklődtünk, nem lát-e fantáziát az épület visszavásárlásában. A kérdésünkre eddig nem kaptunk választ.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában