Helyi közélet

2015.01.04. 14:00

Argentínában jártak, Cambridge-be készülnek

Miskolc, Tiszaújváros - Ezüst- és bronzéremmel tértek haza a tehetséges fiúk a diákolimpiáról.

Miskolc, Tiszaújváros - Ezüst- és bronzéremmel tértek haza a tehetséges fiúk a diákolimpiáról.

A jövő tudósai itt vannak közöttünk. Még 16 évesek sincsenek, de már versenyeztek a Nemzetközi Junior Természettudományi Diákolimpián Argen­tínában. A tiszaújvárosi Sajgó Mátyás és a miskolci Novák Márk, a Földes Ferenc Gimnázium diákjai kiváló eredményt értek el. Matyi ezüst-, Márk pedig bronzéremmel tért haza a rangos eseményről, és persze sok-sok élménnyel, frissen szerzett barátságokkal.

De hogy az elején kezdjük, a fiúk már eddig is kiválóan szerepeltek különböző országos kémiaversenyeken, így nyertek jogot több válogató után, hogy tagjai lehessenek a 6 tagú magyar csapatnak, mely december 1-jén indult a távoli országba.

Rengeteg munka

Leírni persze könnyű, de a fiúktól tudjuk, hogy rengeteg munka van a nagyszerű eredmény mögött. A felkészülés júniusban kezdődött, nyáron tízszer, ősszel pedig hússzor voltak Budapesten, ahol szinte egész napos gyakorláson vettek részt. A kiadott tananyagot itthon kellett elsajátítaniuk, és abból minden alkalommal dolgozatot írniuk. A nehézséget az adta, hogy nem csupán a kémiát kellett tudniuk (mindketten ezt a tárgyat szeretik a legjobban), hanem a fizikát és a biológiát is. Márk úgy fogalmaz, a biológia kicsit magolós, de igyekeztek ezt is jól megtanulni. Nem volt ritka a napi 10-14 órás tanulás sem.

Sztrájkoltak

Az argentínai utazás egyébként nagy izgalmakkal kezdődött. November 30-án ugyanis kiderült, hogy a Lufthansa dolgozói sztrájkolnak másnap, épp az utazás napján. De még szerencse, hogy ezt észrevette az egyik csapattag édesapja, aki értesítette a többieket. Gyors szervezés, korábbi indulás és négy átszállás. Végül a magyar csapat mégis megérkezett Mendózába, a verseny helyszínére. Igaz, nem az eredeti tervnek megfelelő 28, hanem 40 óra alatt, de a lényeg, hogy ott voltak.

Matyitól tudjuk, hogy a verseny három próbatételből állt. Az első egy teszt volt, a másodikban számolni kellett, a harmadik pedig gyakorlati feladatok sora. Itt már 3 fős csapatokban dolgoztak, Matyi és Márk külön-külön csapatba kerültek, viszont ők voltak a felelősek a kémiáért. Mára a fejükben van a 9.-es és a 10.-es kémia-, fizika- és biológia-tananyag, csak részletesebben és magasabb szinten, mint ahogy azt középiskolában tanulják, árulják el a fiúk.

– Több mint 30 országból érkeztek diákok a versenyre – meséli Márk. – Órási élmény volt ez számunkra. Argentína gyönyörű, az ott élő emberek nagyon kedvesek. Az igaz, hogy beszélgetni nem nagyon tudtunk velük, mert ők nem értették az angolt, mi pedig a spanyolt, de ha kimentünk sétálni a városba, akkor az „activity” jól működött.

Éjjel-nappal

A fiúk elárulják azt is, hogy a jövőre nézve is rengeteg haszna van ennek a versenynek. Szinte biztos, hogy megpróbálkoznak az idősebbeknek rendezett Nemzetközi Kémia Diákolimpiával. Márk azt hallotta, hogy az egyetemen majd rengeteget kell tanulni, éjjel-nappal, de mivel ők már most megszokták a kitartó tanulást, úgy véli, később ez nem okoz majd gondot nekik.

Természetesen a fiúk jövőbeni terveire is kíváncsiak voltunk. Kiderült, Matyi szeretne Cambridge-ben tanulni, mert szerinte ennek az egyetemnek van a legjobb híre. Azt azonban még nem tudja, hogy milyen pályát választ majd. Márknak is megfordult a fejében a Cambridge-i Egyetem, de ő gondolt a Budapesti Műszaki Egyetemre, az ELTE-re és a Szegedi Tudományegyetemre is. Talán vegyész vagy olajmérnök lesz, de van még ideje eldönteni.

A téli szünet számukra azonban nem csak pihenéssel telik. A verseny és felkészülések miatt be kell pótolniuk az iskolai tananyagot. – Matyi szinte nem is ismeri az informatika-tanárát, én pedig keveset jártam nyelvtanórára, mert ezek az órák pénteken vannak, amikor nekünk a felkészítők voltak – meséli Márk. Ráadásul neki még közbejött egy betegség is, úgyhogy összesen 3 hetet hiányzott decemberben az iskolából.

Tanárok, szülők, támogatók

A jó eredményhez persze nemcsak a fiúk tudása és szorgalma kellett, hanem a felkészítő tanárok munkája, a szülők és a szponzorok segítsége is. A csapat 4-5 millió forintos útiköltségének egy részét ugyanis vállalkozók, cégek, alapítványok segítségével tudták előteremteni.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában