Helyi közélet

2015.01.26. 20:36

A zellert is pálinkává változtatták

Miskolc, Onga - Az idén több ezer pálinkát neveztek be a Quintessence – VI. Ongai Pálinkaversenyre.

Miskolc, Onga - Az idén több ezer pálinkát neveztek be a Quintessence – VI. Ongai Pálinkaversenyre.

Fekete ribizli, mandarin, boróka, naspolya, som, berkenye és zeller-sárgarépa. Csak néhány különlegesség azon pálinkák közül, amelyeket az ongai pálinkaverseny vendégei kóstolhattak meg szombaton a lillafüredi Palotaszállóban. Ott rendezték meg ugyanis a verseny zárórendezvényét, ahol a társadalmi zsűri azt is eldönthette, hogy melyik párlat kapja a közönségdíjat. A választás a mandarinpálinkára esett, amely a legjobb párlat címet is elnyerte.

Az Ongai Kulturális Egyesület 2010 óta minden januárban megrendezi az Ongai Pálinkaversenyt azzal a céllal, hogy a hazai pálinkakultúrát népszerűsítsék. A kezdetekben csak a helybeli pálinkabarátokat sikerült megszólítani, mára azonban az ország egyik legmeghatározóbb pálinkaversenyévé nőtte ki magát a rendezvény. Ezt az is jelzi, hogy míg 2012-ben 346 pálinkát neveztek be a megmérettetésre, 2013-ban már több mint hétszázat, az idén pedig már 1030 párlat közül kellett döntenie a zsűrinek.

A versenyre érkeztek Ausztriából, Lengyelországból, Romániából is, sőt az idén Európán kívülről is: Kínából az ország ötfajta pálinkája „utazott” a versenyre.

A több mint ezer párlatból a lillafüredi rendezvényen már „csak” 43 párlatot kellett végigkóstolnia a társadalmi zsűrinek. Ide ugyanis a válogatott mezőny, a nagy aranyérmesek kerültek, azaz a díjnyertesek közül is a legjobbak.

Időtálló

A szombati rendezvényen a Palotaszálló zsúfolásig megtelt az érdeklődőkkel, a szakma képviselőivel. Madzin Tibor, Onga polgármestere lapunknak el is mondta: a pálinkaverseny lassan kinövi a Palotaszállót, éppen ezért már azon kell gondolkodniuk, hogy nagyobb közösségi teret találjanak az eseménynek.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke első alkalommal látogatott el a versenyre. Lapunknak elmondta: rendkívül érdekes párlatokat kóstolhatott, kiemelte közülük a mandarint, és kuriózumként említette a zeller-sárgarépa-pálinkát is.

„Ez egy olyan gasztronómiai rendezvénye a megyének, amely időtálló kell, hogy legyen” – fogalmazott Török Dezső. Hozzátéve: olyan fogyasztási kultúrát képvisel, amelyet más területeken is hagyománnyá kellene tenni. Az elnök kiemelte, hogy megyénk elsősorban a borkultúrájáról ismert, de ez a verseny is bizonyítja, hogy e mellett jól megfér a pálinkakultúra is.

ÉM-NSZR


Nagydíjasok

  • 2015 legjobb ongai pálinkája: Ongai Kulturális Egyesület Irsai Olivér szőlőpálinkája
  • 2015 legjobb likőrje: Nobilis Pálinka Nobilis feketeribizli-likőrje
  • 2015 legjobb párlata: Pataki Attila mandarinpárlata
  • 2015 legjobb ágyas pálinkája: az erdélyi Potio Nobilis ágyas almapálinkája
  • 2015 legjobb érlelt pálinkája: Holecz Csaba fahordós körtepálinkája
  • 2015 legjobb magánfőzője: Holecz Csaba
  • 2015 legjobb bérfőzetője: Cseke Zsolt
  • 2015 legjobb bérfőzdéje: Bükkaranyosi Pálinka Kft.
  • 2015 legjobb kereskedelmi főzdéje: Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.
  • 2015 közönségdíjas pálinkája: Pataki Attila mandarinpárlata
  • 2015 legjobb pálinkája: Schiszler Pálinkafőzde Madárberkenye-pálinkája

  • Rang és elismerés

    A Quintessence Pálinkaversenyen díjat nyerni és szerepelni rangot és szakmai elismerést jelent, hiszen a versenyen a legjobbnak minősülő párlatok kedvezményes nevezési feltétellel indulhatnak a világ egyik legrangosabb nemzetközi megmérettetésének tartott párlatversenyén, az ausztriai Destillatan. A szakma szerint: minden szempontból a közép-kelet-európai régió kimagaslóan legjobb párlatversenye.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában