Helyi közélet

2014.12.23. 11:56

Ügyeletben működnek, öt teljes napon át

Miskolc, Ózd - A háziorvosi és fogorvosi, valamint a fekvőbeteg-ellátásban az ügyeletet ellátó helyek a szokásos ünnepnapi rendnek megfelelően fogadják a sürgősségi ellátásra szorulókat az előttünk álló, öt egybefüggő munkaszüneti napon.

Miskolc, Ózd - A háziorvosi és fogorvosi, valamint a fekvőbeteg-ellátásban az ügyeletet ellátó helyek a szokásos ünnepnapi rendnek megfelelően fogadják a sürgősségi ellátásra szorulókat az előttünk álló, öt egybefüggő munkaszüneti napon.Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a nyitvatartási rendet, elérhetőséget, valamint a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó, vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyelet, illetve a készenlét kezdő és befejező időpontját. Emellett fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát. (Az ügyeletes gyógyszertárakról az ÁNTSZ honlapján is lehet tájékozódni a https://www.antsz.hu/gyogyszerellatas/lakossagi_tajekoztatas/gyogyszertar_ugyeletek internetes címen.)

Jó tudni

Általánosságban elmondható: a patikákban december 24-én a szombati napra vonatkozó nyitvatartási rend lesz érvényben, de többnyire rövidített munkarendben. December 25-én és 26-án a működési engedélyükben rögzített, munkaszüneti napra vonatkozó előírásoknak megfelelően látnak el ügyeleti, készenléti szolgálatot. December 27-én szombaton, valamint 28-án vasárnap a szokásos rend szerint működnek azok a gyógyszertárak, amelyek hétvégi napokon egyébként is nyitva tartanak (pl. bevásárlóközpontokban). Az év minden napján 24 órában hívható az Egészségügyi Toxikológiai Szolgálat, ha mérgezés gyanúja merül fel: a 06 80 20 11 99 ingyenes, zöld számon a várható tünetekről, elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.

Meghitten

Az ózdi Almási Balogh Pál Kórházban az ambulanciai ellátás a karácsonyi ünnepektől függetlenül 24 órás, az osztályos működés pedig a hétvégenként megszokott gyakorlatokat követi – tájékoztatott az egészségügyi intézmény ápolási igazgatója. „Természetesen ebben az időszakban mi is odafigyelünk az ünnep meghittségére. Minden osztályon díszítettünk karácsonyfát, igyekszünk szebbé tenni a bent fekvő emberek napjait. A menü összeállításakor is figyelembe vesszük az ünnepet, az ebéd mellé pedig egy kis üdvözlőkártyát szoktunk adni, ami természetesen idén sem marad el” – tette hozzá Rolof Orsolya.

ÉM-ME, SzK

"A kórház egy nem bezárható cég"

Az öt munkaszüneti napon ügyeleti rend szerint biztosítják a sürgős esetek ellátását a kórházak is.

– Annak ellenére, hogy a kórházban úgymond igyekszünk előre dolgozni az ünnepek, különösen az ilyen több napon át tartó munkaszüneti időszak előtt, hogy a dolgozók is igénybe tudják venni az őket megillető szabadságukat, tudjuk, hogy ennek meglesz a böjtje az ünnepek után – mondta dr. Nagy Gábor, a B.-A.-Z. Megyei Kórház orvosigazgató főorvosa. – Már most fél-, vagy inkább harmadannyi létszámmal dolgozunk, nyilvánvaló, hogy aki éppen dolgozik az osztályon, s ez igaz a szakdolgozókra és az orvosokra egyaránt, az többet visz a vállán. A szükséges és tervezhető műtéteket lehetőség szerint elvégeztük, akinek az állapota megengedi, azt az ünnepekre hazabocsátjuk, ami egyezik a betegek kívánságával is. A sürgős esetek számára biztosítjuk az ügyeleti ellátást. A fekvőbeteg-ellátásban van osztály, ilyen a szülészet-nőgyógyászat is, ahol egy egész részleget lezárunk, az ünnepen is benn maradókat egy részlegen belül helyezzük el. Hiába, a kórház egy nem bezárható cég…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában