Helyi közélet

2014.12.22. 11:47

Nézőpont - Internet: mi magunk

<em>A tudás és az ostobaság, a nagyszerűség és a mocsok egyszerre van jelen benne – azaz olyan mint az élet</em>. <strong>Kiss László jegyzete</strong>.

A tudás és az ostobaság, a nagyszerűség és a mocsok egyszerre van jelen benne – azaz olyan mint az élet. Kiss László jegyzete.Schumacher, Aleska Diamond, Szépművészeti Múzeum, Madách Színház, Való Világ 6, Conchita Wurst – vajh mi közük egymáshoz? Ne törjék a fejüket: a Google legfelkapottabb magyar kereséseinek listáján szerepelnek az elsők között.

Azaz többek között ezeket a szavakat, neveket írtuk be leggyakrabban a Google keresőbe 2014-ben Magyarországon. De hadd idézzek még a toplistáról. A „legolcsóbb” kifejezéshez leggyakrabban a benzint, repülős utakat és biztosítás segédmotorra tárgyakat társítottuk, ezeket kerestük. A „hogyan” kérdést leginkább a vakolás, randizás, pálcikával evés, a menőnek levés kérdéskörrel pontosítva használtuk. A legfelkapottabb keresések a Való Világ 6-hoz,a 2014-es VB-hez és választásokhoz, Schumacherhez és Conchita Wursthoz is tapadtak.

A keresett magyar személyek listáját Aleska Diamond vezeti Bajor Imre, Berki Krisztián és Győzike előtt, a múzeumokét a Szépművészeti, maga mögé utasítva a Közlekedésit, amely megelőzte a Nemzetit. A receptekben a cobbler győzött a csirkemell és rizskoch előtt. Mielőtt valaki a szívéhez kap, azért érdemes az úgynevezett apró betűs résszel is foglalkozni, amiben elmondják: ez a lista nem azt jelenti, hogy ezeket a szavakat keresték a neten hazánkban legtöbbször abszolút értelemben véve. Hanem azt,hogy itt a keresések abszolút számát kombinálták azzal, hogy ezeknél a neveknél, kifejezéseknél ugrott meg ez drasztikusan tavalyhoz képest úgy, hogy ez az érdeklődés hosszú ideig fenn is maradt. Így azért más a leányzó fekvése, hiszen Aleska Diamond tavaly is ismert pornósztár volt, viszont nem volt főszereplője több héten át egy élő tv-shownak, mint az idén. Vagy Bajor Imre szegény népszerű ember volt, rengetegen szerették, de az idei tragikus halála és az odavezető út felemelte az érdeklődési csúcsokra. Ugyanez az eset Schumacherrel is, mint ahogy Conchita Wurstot is legfeljebb rétegérdeklődők ismerték 2013-ban, de az idén a dalfesztivál után a szakállas lány/férfi világhírű lett.

Vannak persze rejtélyek, aminek biztos van megfejtése, csak utána kellene járni. A cobbler recept ügye például. A cobbler egy piteszerű édesség, nálunk eddig kevéssé ismerték, de egy csimpánz is el tudja készíteni, nem véletlenül lett népszerű. Egy időben mindenki muffint sütött, ami úgyszintén nulla tudást igényel, de azt már mindenki unja, így most itt a cobbler. A vakolás iránti érdeklődésmegugrás viszont érdekes. Ennyivel többen vakolnánk saját kezűleg az idén? A segédmotorra köthető biztosításnak is biztos megvan az értelmi kulcsa, csak nem ismerjük még.

Az internet sajátos világ. Abban az értelemben persze nem, hogy valami furcsát, természetellenest mutatna, hiszen csak azt tükrözi, amilyenek vagyunk. Ami érdekel minket. Amit keresünk és akarunk. És azt se feledjük, hogy abból a milliárdnyi keresésből, ami lezajlik egy év alatt, bármilyen statisztikát össze lehet rakni, nézőpont és szűrés kérdése, milyet. Az biztos, hogy sok veszélye, baja ellenére az internet az egyetlen dolog a világon, amely mindenkinek ugyanazt kínálja: a teljesen szabad tájékozódás, informálódás és kapcsolatteremtés lehetőségét. A tudás és az ostobaság, a nagyszerűség és a mocsok egyszerre van jelen benne – azaz olyan mint az élet. Mint mi magunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában