Helyi közélet

2014.12.19. 09:43

Nézőpont: Győztünk

<em>Az is magyarázatra szorulna, meghallotta-e egyáltalán a hatalom a saját szándékával nem egyező véleményeket</em>. <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

Az is magyarázatra szorulna, meghallotta-e egyáltalán a hatalom a saját szándékával nem egyező véleményeket. Bujdos Attila írása.A magyar emberek sikere a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény elfogadása. Ezt a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője mondta a parlamenti döntés után. Az eltelt néhány napban nem tudott a maga teljes valójában megmutatkozni a győzelem mámora. Ellenkezőleg. Meglehet, mert nem mindenki érzi magáénak a törvényt – a szavazást megelőző vitában eléggé egyértelműen hangot is kapott a vélemény, hogy a magyar emberek közül kik és miért nem kérnek belőle. Például a kormány minisztere, akinek a magyarsága szintén nem lehet kérdés, érthető szavakkal el is magyarázta, miért nem volna bölcs parancsszóval bezáratni vasárnapra az üzleteket. Elsőre neki is ez jutott az eszébe.

Így nem csak az nem érthető, hogyan és mitől kellene sikerként megélnie a döntést annak, aki egyáltalán nem akarta azt, de még az is magyarázatra szorulna, meghallotta-e egyáltalán a hatalom a saját szándékával nem egyező véleményeket.

Miközben tudjuk, a jogalkotók szerint minek kell történnie, arról nehezebb képet alkotni, hogy ami valójában történik, milyen részben és kinek ad majd okot az örömre. Kormányzati oldalról még mindig inkább csak becsléseket ismerni, az ellenzéki térfélről a várhatóan rosszul járók nagy számát felvillantó jóslatokat, a multik felől a hat napos kereskedés mellett is megőrizhető nyereség reményét. Ez bántóan kevés annak eldöntéséhez, hogy helyes volt-e elvonni a piactól azt a jogot, hogy a kereslet-kínálat szabályai szerint legyen, aminek lennie kell, hogy védhető-e – a pihenőnapra hivatkozva – a magyar emberek korlátozása annak eldöntésében, hogy mivel akarják eltölteni a pihenőnapot. Egyelőre az tűnik teljesen nyilvánvalónak, hogy akár ez volt vele a cél, akár nem, ez is egyike a közösséget megosztó hazai történéseknek. Ide vág az Ipsos éppen most közölt felmérése erről a mindjárt véget érő évről. Arra hívják fel a figyelmet benne, hogy amikor a többség úgy látja, rossz irányba mennek a dolgok, ebben sem az élethelyzet a meghatározó, hanem sokkal inkább, hogy ki kinek a híve. Szóval, nem igazán látni ügyet, aminek apropóján ma életszerű az összes magyar sikeréről beszélni. Nehéz együtt élni a gondolattal, hogy esetleg ez jelentené a távlatot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában