Helyi közélet

2014.12.15. 14:51

„Hogy érezzem: én is tudok adni”

Miskolc - Hat új nadrág, egy esőköpeny, egy baba, némi szaloncukor és két saját készítésű madárijesztő.

Miskolc - Hat új nadrág, egy esőköpeny, egy baba, némi szaloncukor és két saját készítésű madárijesztő.

A felsorolt ajándékokkal kopogtatott be a minap egy apró, törékeny asszony a szerkesztőségünkbe. Farkas Istvánné, Miskolcról, mutatkozott be, és sorra előszedegette a szatyrából, amit az Észak-Magyarország karácsonyi Segítünk akciója felhívására a girincsi gyerekek karácsonyfája alá szánt. Mindenhez fűzött egy kis magyarázatot is.

Ami igazán számít

– Bementem az egyik olcsó boltba, s vettem ezt a hat nadrágot, egy sötétet, öt világosat. Mondtam, a méret mindegy, hiszen írta az újság – egyébként 1971-től jár nekünk –, hogy 3-tól 23 évesig minden korosztály megtalálható az intézményben, biztosan lesznek olyan fiúk, akikre illik majd. Biztosan hasznát veszik az esőköpenynek is, ez megvolt otthon, de vadonatúj, még ki sem bontottuk. A gyerekeket bemutató első riportban egy kislányról, Zsanikáról kiderült, hogy szívesen fésülgeti a babákat, hát vettem neki egyet. Egy fiúcska, ha jól emlékszem, Attila pedig azt mondta, hogy ő a szaloncukornak is örülne, hazavinné a család karácsonyfájára. Nem túl sok, s a baba sem került sokba, de tudom, hogy nekik nem is a pénz számít, nem az, hogy drága legyen, sokkal inkább a tény, hogy kapnak valamit, amit jó szívvel adnak nekik. Mert azt, hogy jó szívvel adják vagy sem, ők is megérzik… – sorolja, majd kicsit elhallgat.

Beszédes bábuk

Egyszerre veszi kezébe a két kedves madárijesztő figurát. – Ezek régiek, régóta őrzöm őket – mondja. – Együtt csináltuk a lányommal… Pontosabban szólva együtt voltunk valamikor egy kézműves foglalkozáson… Van nekem egy lányom, 41 éves, halmozottan sérült. Mióta a férjem meghalt, 13 éve, kettesben élünk. 1971 óta igénybe vesszük a Váltó utcai nappali ellátást…

Rákérdezek: aligha élnek anyagilag fényesen, miért döntött úgy, hogy a kevésből elvesz egy keveset, elmegy a boltba, s vesz valamit másoknak, idegen gyerekeknek.

– Ennyit kell, hogy érezzem: én is tudok adni. Kerültünk már nem egyszer mi is szorult helyzetbe, de mindig van valaki, aki segít.


Segítsünk együtt!

Tegyük szebbé közösen a girincsi, értelmileg akadályozott gyerekek karácsonyát!

Főleg mozgásfejlesztő eszközökre: bilibóra, guruló deszkára, homokozójátékra, húzható és tolható játékokra, tornaszőnyegekre, a golyófürdőbe golyókra, továbbá jó minőségű diavetítőre diafilmekkel, valamint kreatív munkához eszközökre. Sok gyerek örülne dömpereknek, építőjátékoknak, duplónak, labdának, vastag lapú mesekönyveknek.

Az adományokat szerkesztőségünkben (Miskolc, Zsolcai kapu 3. fsz.) fogadjuk, december 16-ig.

Az ajándékokat az intézmény december 18-i ünnepségén adjuk át, az adományokat szerkesztőségünkből december 17-én szállítják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában