Helyi közélet

2014.12.06. 13:54

Hetvenévesen: ünnepel az Észak-Magyarország

Miskolc - Hetven esztendővel ezelőtt kezdődött meg az Észak-Magyarország pályafutása.

Miskolc - Hetven esztendővel ezelőtt kezdődött meg az Észak-Magyarország pályafutása.Az Észak-Magyarország lényegében a Felvidéki Népszava és a Szabad Magyarország jogutódja. A Felvidéki Népszava a Szociáldemokrata Párt, míg a Szabad Magyarország a Magyar Kommunista Párt újságja volt, s az utóbbi Miskolc felszabadulását követően 1944-ben jelent meg először. A két munkáspárt egyesülésekor a két lap is összeolvadt, s ettől kezdve lett a neve: Észak-Magyarország.

Kezdetben a lap naponta jelent meg, kivéve az infláció éveit, amikor a papírhiány miatt időszakosan, csak heti háromszor. Megalakuláskor a lap mindössze 2 oldalas (1 lap) volt, később 4, az ötvenes években 6, 1969-től 8 oldalon jelent meg. Az ötvenes években az Észak-Magyarország, hasonlóan a többi megyei laphoz a központi lapokat másolta.

Az Észak-Magyarország később „a központi politikát”, de annak helyi jellegét igyekezett hangsúlyozni. Mindemellett teret kaptak a helyi, megyei eseményekről való tudósítások, beszámolók. A külpolitika részletes taglalása is visszaszorult, helyette rövid nemzetközi összefoglalók kaptak helyet. Az Észak-Magyarország fontos szerepet játszik a helyi közvélemény formálásában, a megye napilapjaként folyamatosan beszámol az itt élők mindennapjairól.

További összeállítás az Észak-Magyarország elmúlt 70 évéről a szombati lapszámban olvasható.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában