Helyi közélet

2014.12.30. 11:16

Doktor Mogyoró rendel

Bodrogkisfalud - Azért maradt meg, mert színhibája miatt senkinek nem kellett. Arcok a megyéből: Godzsák Nelli.

Bodrogkisfalud - Azért maradt meg, mert színhibája miatt senkinek nem kellett. Arcok a megyéből: Godzsák Nelli.Rendhagyó portré ez a mostani, hiszen nehéz eldönteni igazán, kiről is kellene írni, Doktor Mogyoróról vagy a gazdájáról, tréneréről, a bodrogkisfaludi Godzsák Nelliről.

A kétarcú „doktornő”

Doktor Mogyoró naponta egyszer rendel – írhatnánk, de ez most azért sem igaz, mert egyrészt a négyéves mudi hölgy a kosarában hever, másrészt pedig néhány hónapja lejárt a vizsgája, ezért a klientúrának egy darabig még nélkülöznie kell a társaságát, amíg a „doktornő” újból le nem vizsgázik. Doktor Mogyoró ugyanis terápiás kutya.

– A történet úgy kezdődött, hogy Mogyoró anyja szült hét kiskölyköt – mondja Godzsák Nelli. – Ahová léptünk, mindenütt kiskutya volt. Meghirdettük őket, hatot el is vittek, Mogyoróra nem akadt kérő, ekkor egyszer azt mondtam, úgy tűnik, ő rajtunk marad.

Úgy is lett. Mogyoró legnagyobb baja az volt, hogy kicsit színhibás, ezért a továbbtenyésztése nem ajánlott. Ma már egyáltalán nem bánom, hogy így történt. Doktor Mogyoró egy két­arcú kutya, saját portáján vérbeli mudiként viselkedik, azaz jelző- és terelőkutyaként egyfolytában rajta tartja a szemét a porta jószágain és lelkes csaholással jelzi, ha vendég érkezik, azaz egy pillanatnyi nyugta sincs. Terápiás kutyaként viszont mintaszerűen viselkedik.

– Egy kicsit tartottam tőle, hogy nem fog beválni erre a feladatra, de a beszoktatás és a gyakorlás során nagyon fegyelmezetten viselkedett, így gond nélkül le tudtunk vizsgázni. Számára a terápiás foglalkozás – amit elsősorban a tokaji és a bekecsi idősek otthonában szoktunk végezni – nem tudatos tevékenység, hanem egy feladat, ahol elsősorban az én utasításaimat szokta követni. Emiatt nem is vállalunk naponta egynél több foglalkozást, hiszen Mogyoró ilyenkor elég hamar elfárad. Ha ezt észreveszem, akkor passzív feladatokat adok neki, amikor csak tűrnie kell a simogatást, és melyik kutya az, amelyik ezt nem szereti?

Milyen hatással van?

Hogy milyen hatással van Doktor Mogyoró az idős emberekre?

– Nagyon szeretik, hálásak a kutya minden apró jelzéséért. Annyira ragaszkodnak hozzá, hogy a kedvéért még a tanyánkra is el szoktak jönni, ha jobb idő van. Ilyenkor nem mindig értik, miért szaladgál fel-alá állandóan a máskor annyira nyugodt kutya, de láthatólag felélénkíti őket a kutya társasága. És ez egy terápiás kutya igazi feladata.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában