Helyi közélet

2014.12.02. 14:29

Bizottságok nincsenek, alpolgármester van Ózdon

Ózd - Fidrus Péter lett Ózd új alpolgármestere, a bizottságok összetételében azonban nem született megegyezés a testületi ülésen.

Ózd - Fidrus Péter lett Ózd új alpolgármestere, a bizottságok összetételében azonban nem született megegyezés a testületi ülésen.Zsúfolásig megtelt ózdiakkal a Városháza tanácsterme, az újonnan felállt testület első tanácskozására. A nagy érdeklődés előzménye az volt, hogy a Fidesz-KDNP és a Jobbik az elmúlt hetekben nem tudott megegyezni a döntéseket előkészítő bizottságok összetételéről. Janiczak Dávid polgármester ezért úgy döntött: a háttéregyeztetések helyett nyilvánosan folytatják tovább a tárgyalást. Hiába a nagy lakossági részvétel, ez sem vezetett eredményre, a személyi kérdésekben ismét nem alakult ki konszenzus. Az egyenkénti jelölések és szavazások után hamar kiderült, hogy parttalan a vita, két jobbikos jelöltet ugyanis hat támogatás mellett a nyolc Fidesz-KDNP-s képviselő elutasította, így értelmetlenné vált a folytatás. Az előterjesztést nem tárgyalták tovább.

Volt, amit megszavaztak

Egyetértés volt viszont abban, hogy megemelt létszámban folytatódjon a MANDA-közfoglalkoztatás a városban, és a hely Távhő éves beszámolóját is elfogadták a képviselők. Mint ahogyan az új alpolgármester személyét is mindkét fél támogatta. Titkos szavazás után Fidrus Pétert (Jobbik) választották meg Jancziak Dávid helyettesének. A juttatásán azonban már vitatkoztak a felek, hiszen ezt a törvény nem szabályozza egyértelműen, bizonyos mozgásteret engedélyez. A Jobbik azt javasolta, hogy a polgármester bérének a nyolcvan százalékát keresse Fidrus Péter alpolgármesterként, a Fidesz-KDNP viszont - Tóth Pál javaslatára - hetven százalékban állapította volna meg a juttatást. Végül a nyolcvan százalékot szavazták meg, így tehát volt olyan személyi kérdés, amelyben meg tudott állapodni a két fél.

Janiczak Dávid fizetését is elfogadta a testület, bár az ő esetében a törvény egyértelműen kimondja az összeget, amit Ózd polgármestere meg is osztott az érdeklődőkkel. A polgármester bruttó 598.300 forintos illetménye mellé 89.754 forint költségtérítést kap havi szinten. A bizottságok összetételével kapcsolatban tehát továbbra is megy a kötélhúzás: mindkét fél úgy nyilatkozott, hogy az egyeztetéseket a lehető legrövidebb időn belül folytatni kell, hiszen a város működéséhez ez elengedhetetlen.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában