Helyi közélet

2014.12.22. 18:48

Bepasszolták magukat A Dalba

Sárospatak - A zempléni gyökerekkel is rendelkező PASSED formáció bejutott A Dal 2015 műsorába.

Sárospatak - A zempléni gyökerekkel is rendelkező PASSED formáció bejutott A Dal 2015 műsorába.

Négy fiatal alkotja a Passed nevű zenei formációt, amely a közelmúltban „Mesmerize” című dalával meglepte a magyar zenei szaksajtót. A társulat királyhelmeci és sárospataki gyökerekkel is rendelkezik, hiszen Szabó Levente a pataki Árpád Vezér Gimnáziumban végzett nemrégiben, Godzsák Dávid pedig Királyhelmecről került be ugyanide pataki diáknak.

Magától értetődött

– A Passed megalakulása teljesen magától értetődő volt. – meséli Levente. – Még sárospataki diákként egy közösségi portálon ismerkedtem meg Dórival, aki Budapesten él. Amikor felkerültem Budapestre tanulni, evidens volt, hogy személyesen is felvegyük a kapcsolatot. Egy zenei produceri képzésen a „Mesmerize” volt a vizsgamunkám, amit Dórival közösen írtunk. A hárfán az ő ikertestvére, Fanni játszott, majd Dáviddal elektronikát vittünk a dalba. Így jött létre a vizsgaanyagból egy kész szám, és alakult meg a Passed.

A videoklipet elnézve úgy tűnt, az egész úgy történt, hogy menjünk ki az utcára, vegyünk fel kamerával véletlenszerűen embereket. Akinek tetszik a zene, az benne marad, aki nem, az kikerül. Már csak amiatt is, mert a klip tanúsága szerint összesen három-négy órát forgatott a csapat.

– Ez így volt, azzal a különbséggel, hogy szerencsére nem volt olyan ember, akinek ne tetszett volna a forgatás. Kimentünk az utcára, de csak Dóri fülében szólt a zene. A pörgősebb középrésznél, ahol elkezdünk táncolni, a körülöttünk lévő ismeretlen emberek úgy ropták hatalmas örömmel, hogy semmilyen zenét sem hallottak. Óriási buli volt!

Playback vagy élő zene?

– Leginkább élő! Dóri énekel és szintetizátorozik, Fanni gyönyörűen hárfázik, Dávid szintetizátorozik és basszusgitározik, én pedig az elektronikus kütyüket és a dobokat igazgatom. Mindazonáltal a mai igények mellett lehetetlen csak élőben megszólalni. A közönség elvárja az effekteket, vagy mondjuk a videópanelen valamilyen korábban rögzített, megkomponált képsort. Úgy mondanám: nem playback, hanem virtuális valóság!

A Mesmerize az első olyan dal, ami ismertté tette a formációt. Ez lesz az egyetlen? – Szó sincs róla, gőzerővel dolgozunk az új dalainkon! Ezek egyes beavatottak, például egy neves amerikai rapper szerint ugyanakkorát fognak ütni, mint a Mesmerize. Mi négyen legjobb barátokként sok időt töltünk együtt, így nem akarunk és szerencsére nem is tudunk leállni a dalszerzéssel. Persze senki ne várjon tőlünk szimfóniát. Egyszerű, dallamos, táncolható elektronikus popot játszunk, ami vidámságot, örömet okoz, vagy legalább némi humor van benne.

– Amikor elkezdtünk beszélgetni, emlegetted a magyar-lengyel barátságot.

– A Nizalowski család nagyon fontosnak tartja, hogy a lehető legtöbbet tudják a múltjukról és a lengyel kultúráról. Nemrég hunyt el a dédapa, aki százévesen élő történelemkönyv volt. A lányok aktív szereplői a magyarországi lengyel közösségnek és szorgalmasan tanulják a nyelvet. Ha 2015-ben mi képviselhetjük Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, akkor talán sok-sok lengyel fogja úgy érezni, hogy szavazataikkal ők is erősítik a régi barátságot. Máskülönben a Zempléntől csak néhány kilométerre található Derenk emlékfalu, ahol valamikor kizárólag lengyelek éltek, és ahol manapság vidám összejöveteleket tartanak a magyarországi lengyelek!

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában