Helyi közélet

2014.11.18. 12:41

Javított a Miskolci Egyetem

Miskolc, Sárospatak - Tavaly 19. volt, az idén már a 12. helyen áll a rangsorban.

Miskolc, Sárospatak - Tavaly 19. volt, az idén már a 12. helyen áll a rangsorban.

A pályaválasztás előtt egyre-másra jelennek meg a különböző oktatási intézmények rangsorai. A középiskolák után az elmúlt héten napvilágot látott a hazai egyetemek rangsora is, melyet szintén a HVG készített. Akik a Miskolci Egyetemen szeretnének továbbtanulni, máris az első listából jó híreket olvashatnak ki. Az intézmény ugyanis az előző tanév adatai alapján a 12. helyen áll (43 egyetem és főiskola közül), ami óriási előrelépés, hiszen a tavalyi rangsorban csak a 19. helyet szerezte meg. A karok közötti versenyben is jó helyekkel dicsekedhet a Miskolci Egyetem: a Bölcsészettudományi Kar, valamint az Állam- és Jogtudományi Kar az oktatói kiválóság alapján az első helyen áll a hasonló karok között az országos listán. A műszaki karok versenyében pedig a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara a 4., a Műszaki Földtudományi Kara pedig a 7. (szintén az oktatói kiválóság alapján).

Magasabb pontok

A jó eredmény okairól Fekete Sándort, a Miskolci Egyetem tanulmányi szakreferensét kérdeztük. (Az egyetem vezetőit nem értük el hétfőn, mert kabinetülést tartottak).

A szakreferens elöljáróban elmondta, a HVG a rangsor készítésekor az oktatói és hallgatói kiválóságot veszi figyelembe. A Miskolci Egyetem esetében mindkét területen javulás tapasztalható az elmúlt években. Fokozatosan emelkedik a minősített oktatók száma, mert a tudományos fokozattal nem rendelkezők lassan nyugdíjba vonulnak, az újak pedig PhD fokozattal rendelkeznek. A hallgatói kiválóság javulását pedig az okozza, tette hozzá a szakember, hogy egyre több diák szerzi meg a nyelvvizsgát még a középiskolában, ezzel a felvételi pontszámuk is növekszik. Emellett a jobb eredménynek valószínűleg az is az oka, hogy megemelték a minimum ponthatárt, jelezte Fekete Sándor.

Torzulás

A sárospataki Comenius Kar már az egri Eszterházy Károly Főiskolához tartozik, de mivel megyénkben található, fontos számunkra ennek a karnak az eredménye is. A karok közötti versenyben az oktatói kiválóság alapján a 11., a hallgatói kiválóság alapján a 40. helyen áll. Ennek okairól Kelemen Judittól, a kar megbízott dékánjától érdeklődtünk, aki lapunknak elmondta:

– Rendkívüli fenntartásokkal kezelendőek ezek a rangsorok, mert sok torzulás fedezhető fel bennük. Ezt mi sem példázza jobban, mint a karok oktatói kiválóságának utolsó 20 helyén 13 egyetem szerepel… A Comenius Kar egészen jó pozíciót foglal el, hisz az utolsó harmad élén áll, ami megelégedettségre ugyan okot még nem ad, de erősen dolgozunk a pozíció megerősítésén. A hallgatói kiválóság eredményét vizsgálva (nappali tagozatos képzés) vitathatatlan tény, hogy az utolsó helyet foglaljuk el. E mögött az elsőéves nappali tagozatos hallgatók relatíve alacsony létszáma és a hátrányos (vagy halmozottan hátrányos) régió jelenik meg, hiszen a beiskolázási körzet kifejezetten regionális. Még nem tükröződik a pedagógus életpályamodell felhajtó ereje, tehát első helyen nem a pedagógusképzést választják a hallgatók (mely mutató alapvetően meghatározza a rangsor értékét), továbbá nyelvvizsgával is csak kismértékben rendelkeznek – fogalmazott Kelemen Judit.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában