Helyi közélet

2014.10.08. 11:21

Vannak, akik belehalnak

Miskolc - A családon belüli erőszak sem magánügy. Mi is tehetünk a másik ember biztonságáért – hirdeti a Holdam.

Miskolc - A családon belüli erőszak sem magánügy. Mi is tehetünk a másik ember biztonságáért – hirdeti a Holdam.

Gyermekkorom óta elnyomásban éltem. A szüleim alkoholisták voltak. Nem volt alkalmam mellettük felnőni. Asszonyként pedig folyton azt hallgattam: „Te ne szólj bele! Te ehhez ügyetlen vagy!” Csak arra voltam jó, hogy dolgoztassanak. A legnagyobb megaláztatás akkor ért, amikor a férjem karácsonykor egy másik nővel állított be, akiről később kiderült, gyermeket vár tőle. Én pedig elvetéltem, épp az ő bántalmazása nyomán… – mesélte az Észak újságírójának a miskolci Református Kismamaház egykori lakója. Az ő története is szerepel abban a könyvben, amelyből a Holdam EgyesületNéma Tanúk” rendezvénysorozata keretében a Miskolci Nemzeti Színház művészei olvastak föl a keddi nyitó napon.

Segíthet a NANE

Mi volt a rendezők célja a kétnapos programmal, amely több oldalról, többféle formában járja körül a családi erőszak témáját, tudakoltuk Grubert Gabriellától.

– Az áldozatokra való emlékezésen túl alapvetően a figyelemfelhívás. A családon belüli erőszaknak sokféle formája van, s ha bármelyiket is észleljük a környezetünkben, ne menjünk el mellettük fejünket elfordítva. Tudják minél többen, hogy létezik a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület, amely jogsegélyszolgálata a nap 24 órájában ingyen hívható (06-80-505-101)! Néha már az is segítséget jelent, ha az áldozatot felvilágosítjuk arról, hogy mindenkinek joga van, beleértve a gyermekeket is, biztonságban és nyugalomban élni. Azt sem árt tudatosítani: nem feltétlenül az a jó, ha kiszakítjuk az anyát a gyermekeivel a környezetükből, a döntést mindig neki kell meghoznia.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában