Helyi közélet

2014.10.01. 17:31

Újabb kiállító a City Art Galériában

Miskolc - Ducsai Zoltán miskolci születésű festőművész tárlatával folytatódik a kiállítássorozat.

Miskolc - Ducsai Zoltán miskolci születésű festőművész tárlatával folytatódik a kiállítássorozat.

Ducsai Zoltán miskolci születésű festőművész tárlatával folytatódik a miskolci City Hotelben alapított City Art Galéria kiállítássorozata, péntektől. Mint ahogy azt korábban megírtuk, dr. Barkóczi István a hotel tulajdonosa alapította galériát, amely egy mindenki számára látogatható és nyitott kiállítóhely a szálloda halljában. A galéria alapításának elsősorban az a célja – a művészet pártolásán túlmenően –, hogy a városunkba érkező elsősorban üzleti céllal ide utazó vendégek jó hírét vigyék Miskolcnak, mint a kultúra egyik vidéki központjáét.

Folytatódik a sorozat

Eddig számos képzőművész alkotásait láthattuk itt. A mostani kiállító 1965-ben született Miskolcon, középiskolás kora óta foglalkozik festéssel, grafikával. Az egri tanárképző főiskolán 1988-ban diplomázott rajz szakon. Most Egerben él. Festményei és rézkarcai a világ számos pontján megtalálhatóak. Egy írásában így vall önmagáról: „Festményeim és grafikáim témája: egy képzeletbeli világ – a festékkel láthatóvá tett gondolat.

Kezdetektől vonzódtam a szürreális ábrázoláshoz, mert a kreativitás, a dolgok továbbgondolása, a valós elemekből szokatlan módon összerakott új minőség érdekelt… A szürrealista kép: vizuális költészet. Az én képeim (Kristályvirágok földje, Szigetek) –képzeletbeli tájképek, egyedi, magam kreálta formavilággal.

Organikus növényházak

Visszatérő motívumaim az organikus növényházak barokkos ablakokkal és boltíves kapukkal… körbevéve olyan növényekkel, amelyekhez a kiinduló motívumot több esetben a fűszálak között, néhány centiméteres apró virágok, növények formájában fedeztem fel. Ezeket az apró növényeket képzelem el több méter magas fákként, kristályvirágokként, ezekből áll össze az a képzeletbeli szigetvilág, amit Heliolandnak neveztem el. A képeimet sok apró vázlatrajzból fejlesztem és rakom össze… Mondhatni gondosan megtervezem, persze a festés során a tervektől elég sokszor eltérek – ilyenkor a megérzések, spontán ötletek irányítanak.

Éber álmok

Álmok, amiket éber állapotban szerkesztek össze. Többen úgy határozták meg a képeimet, hogy egy „mesevilág”. Olyan ismerősöm is mondta ezt, aki ismeri a szürrealizmust, de a hétköznapi nyelvben használatos más kifejezésünk nincs arra, ami nem a külső valóságot ábrázolja. ”

Ducsai Zoltán kiállítását dr. Barkóczi István nyitja meg október 3-án, pénteken délután kettőkor a City Hotel halljában: a megnyitóra minden, a művészet iránt érdeklődő miskolcit szívesen látnak. (City Hotel Miskolc**** Cím: 3529, Miskolc Csabai kapu 8.)

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában