Helyi közélet

2014.10.31. 08:31

Svájc nem fogadja a romákat

Miskolc - Végigcsinálják az eljárást a Svájcban menedékjogot kérő romák.

Miskolc - Végigcsinálják az eljárást a Svájcban menedékjogot kérő romák.Múlt hét elején 65 miskolci magyar állampolgár, köztük mintegy 15 gyermek jelentkezett a svájci Vallorbe-i regisztrációs és eljárási központban, hogy menedékjogot kérjenek. Időközben 30-an önként visszavonták a menedékkérelmüket, miután a svájci hatóságok tájékoztatták őket, hogy csekély az esélyük, hogy menedékjogot kapjanak. Ők már el is hagyták Svájcot, saját költségén visszautaztak Miskolcra. A többiek azonban várnak, és végigcsinálják az eljárást. Ezt Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Önkormányzat elnöke mondta el az Észak-Magyarországnak.

A svájci nagykövet szerdán járt Miskolcon, ahol a városvezetéssel és a cigány önkormányzat képviselőivel is egyeztetett. Megerősítette azt, amit sajtóközleményükben is írtak: „2009 óta egyetlen EU tagország állampolgára sem kapott menekült státuszt Svájcban. Az Európai Unió tagországait a Svájci Parlament biztonságos országnak minősítette. Ez azt jelenti, hogy az adott országban az üldöztetés elleni megfelelő állami védelem elviekben biztosított. Az ezekből az államokból érkező menedékkérelmek éppen ezért nyilvánvalóan megalapozatlanok, és nem vezetnek a tartózkodási engedély megszerzéséhez. Természetesen adódhatnak kivételes esetek, éppen ezért írja elő a törvény az egyedi elbírálást” – fogalmaztak.

A közlemény szerint a miskolciak ügyét gyorsított eljárásban tárgyalja majd a svájci hatóság, azaz 48 óra alatt elbírálhatják.

Háborús körülmények

Váradi Gábor telefonon tartja a kapcsolatot azokkal, akik még kint maradtak a svájci menekülttáborokban. Mivel három részre osztották a kiutazókat, így vannak, akik rossz körülmények közé kerültek. Váradi Gábornak így fogalmaztak: háborús körülmények között vannak. Mások nem panaszkodtak, az ő táborukban megfelelő az ellátás. Az elnöktől megtudtuk, a helyi emberjogi szervezetek segítik a menekülteket, ügyvédet is fogadtak melléjük.

Reménykednek

Miért éppen Svájcba mentek? – kérdeztük Váradi Gábort. „Van egy fiatalember Svájcban, akinek rokonai élnek Miskolcon, ő kérdezte meg a svájci hatóságokat, hogy milyen megoldást javasolnak, akkor azt mondták, mehetnek. Ez nem egy szervezett út volt, a számozott utcákban szájról-szájra terjedt a híre. Mindenki saját költségen utazott ki, ha jól tudom 18 ezer forintba került az út egy embernek” – válaszolta.

Megtudtuk, akik visszajöttek, saját házaikba költöztek be, de sok esetben már folyamatban van a kilakoltatás. Az elnök szerint nem tudni, mi lesz velük, reménykedik, az önkormányzat átgondolja lakásprogramját.

ÉM-NSZR


Nincs pénz a hazaútra

Akik kint maradtak, egyelőre várnak, kitartanak amíg ki nem utasítják őket – ezt már Botos Ferenc, a cigány önkormányzat tagja mondta. Azt is, hogy a hazajövetelükkel is gond lesz, hiszen Svájc nem ad pénzt a visszaútra, a kintieknek pedig nincs pénzük. Botos Ferenctől megtudtuk, ők próbálnak majd valamilyen módon segíteni nekik.A már visszatértek között is feszült a hangulat, hiszen bármikor az utcára kerülhetnek – mondta Botos Ferenc.


Miskolc, 2014. október 29., szerda (MTI) - Tizenhat miskolci roma már elhagyta Svájcot abból a hatvanötből, aki október közepén indult útnak, hogy ott menedékjogot kérjen. Harminc ember pedig visszavonta kérelmét, miután teljes körű tájékoztatást kapott a svájci hatóságoktól a helyzetükkel kapcsolatban - tájékoztatta Svájc budapesti nagykövetsége szerdán az MTI-t. tovább »

Miskolc - A Jobbik szerint nem igaz, hogy a miskolci önkormányzatnak nincs tennivalója a Svájcba „menekült” cigányok ügyében: az önkormányzatnak minden érintett személy lakcímkártyáját érvénytelenítenie kell, és ezzel együtt meg kell vonnia a segélyt is, ellenkező esetben a városvezetés költségvetési csaláshoz asszisztál, véli Jakab Péter, a párt képviselője. tovább »

26.10.2014 | Miskolc - Addig senki ne utazzon Svájcba menekültjogot kérni, amíg nem rendelkezik kellő információkkal! – figyelmeztet a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat. tovább »

Miskolc - A roma képviselők szerint „háborús körülmények” között tartják a miskolci romákat Svájcban. tovább »

Miskolc - Hatvanöt miskolci roma érkezett Svájcba azzal a céllal, hogy ott menedékjogot kérjen és letelepedjen, jelezte a miskolci önkormányzatnak a Magyarország Külügyminisztériuma Konzuli Osztálya csütörtökön. tovább »

Budapest, 2014. október 23., csütörtök (MTI) - Hatvanöt miskolci roma érkezett Svájcba az elmúlt napokban azzal a céllal, hogy menedékjogot kérjen és letelepedjen - olvasható a miskolci önkormányzat közleményében, amely csütörtökön jelent meg a kommunikációs cége által működtetett honlapon. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában