Helyi közélet

2014.10.20. 12:24

Nézőpont: Ebolától a Golf áramlatig

<em>A rémhírekben az a legszebb, hogy mindig van valóságalapjuk, és hihetőnek tűnnek</em>. <strong>Kiss László írása</strong>.

A rémhírekben az a legszebb, hogy mindig van valóságalapjuk, és hihetőnek tűnnek. Kiss László írása.

Vége a választásoknak, lehet másról is beszélni. Például arról, miről is beszélnek amúgy baráti csevej közben fodrásznál, a taxiban az emberek. Például az eboláról. Abszolút meglepett, hogy a kizárólag a munkahely, konyha és gyerekszoba háromszögében élő helyi hölgyismerősöm is teljesen komolyan mondja, aggasztja ez az Ebola-járvány. Ugyan miért – mondtam neki –, ezer sokkal reálisabb és fenyegetőbb veszély van rájuk nézve, mint ez, aggódjon azok miatt, ha már éppen nagyon akar.

Azután jött a Debreceni Egyetem rektorának kérése az érintett afrikai országokban élő diákjaihoz: ne utazzanak haza mostanság, ha lehet. No meg Obama is rátett egy lapáttal, amikor azt mondta, teljesen felesleges a beutazásokat Afrikából korlátozni, mert akkor majd megoldják trükkösen, vagy félillegálisan, és az sokkal rosszabb, mint a jelenlegi helyzet.

A rektor teljesen racionális kérése mint cseppben a tenger, megmutatta azt, hogy ma teljesen más a helyzet, mint akárcsak húsz évvel ezelőtt. A világ itt van, nálunk, és mi is ott vagyunk a világban, gyakorlatilag szinte nincs elzárt ország, mindenki utazik keresztbe-kasba, és ha valahol tüsszent valaki, a cseppfertőzés – kicsit képletesen fogalmazva – elérhet hozzánk is, a földgolyó másik oldalára. És ez veszélyes is lehet tagadhatatlanul – bár most az elemzők azt mondják, decemberre van védőoltás, és hogy valójában az ebola csúnya ügy, de leküzdhető. És azt is hozzáteszik, ha egy kicsit hamarabb ébredünk, s hamarabb felfogjuk, hogy nem egy szegény afrikai ország belügye ez a halálos kór, akkor már rég előrébb tartanánk. De erre szokták mondani, a politika, a kormányok tűzoltásban jeleskednek többnyire, előrelátásban, megelőzésben nem nagyon.

Ismerőseim, akik főleg a netről szerzik be információikat, azt is mondják: tuti, hogy ez az egész gazdasági manipuláció, majd valakik baromi jól keresnek az oltásokon, az intézkedéseken – és utaltak a madárinfluenzára. Meglehet, ma már semmin sem csodálkoznánk, még azon se, ha az Ebola-vírus emberi gyártmány lenne, de az a helyzet, hogy inkább egy tucat drága világpánik, mint egyszer elalszunk, nem figyelünk és nyakig benne vagyunk egy újkori pestisben.

A net világa azonban gondoskodik mindig az újabb aggódnivalókról: arról is pletykálnak, hogy leáll a Golf-áramlat, és ettől Európában novembertől piszok hideg tél lesz, brutál mínuszokkal. Utánanéztem, ez alapvetően egy év elejei hír, de most hogy tényleg közeleg a tél, fel lehet melegíteni. A szakértők szerint a Golf-áramlat bizonyíthatóan mindig hullámzó módon működött, hol lassabban, hol intenzívebben. De leállni aligha fog, és lassulás sem valószínű ebben az évszázadban. Ha mégis, az lassú folyamat, amit ellensúlyoz a felmelegedés, legfeljebb az angolok fognak bundában fürödni nyaranta a tengerparton.

A rémhírekben az a legszebb, hogy mindig van valóságalapjuk, és hihetőnek tűnnek. És néha még be is válnak, hogy mindazok, akik legyintenek az ilyesmire, egy kis izgő-mozgó bogárral, sugdosó kisördöggel a fülükben zárják be a laptopot böngészés után – mert mi van, ha mégis?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában