Helyi közélet

2014.10.02. 15:44

Jó helyen a Mese neonja

Miskolc - Az Észak-Keleti Átjáró tagjai megmentették a hajdani Mese Cukrászda feliratát. Többet is megmentenének.

Miskolc - Az Észak-Keleti Átjáró tagjai megmentették a hajdani Mese Cukrászda feliratát. Többet is megmentenének.Néhány napja írtuk: az Észak-Keleti Átjáró Egyesület civil szervezet „megmentette” a hajdanvolt Mese Cukrászda feliratát, ezzel az utolsó neonfeliratok egyike kerülte el a megsemmisülést: most már jó helyen várja, hogy egyszer, talán, valamikor sokan láthassák majd.

Az úgy kezdődött, tudtuk meg Balogh Attilától, az egyesület munkatársától, hogy beszédbe elegyedett a Mese Cukrászdának hajdanán helyet adó épület tulajdonosával. Kiderült, hamarosan átalakítja az ingatlant (szó sincs arról, hogy újra cukrászdaként üzemeltetné), így a feliratra már semmi szüksége nem lesz.

– Lokálpatrióta emberről van szó, így örült, hogy nem kell kidobnia a feliratot – mondta Balogh Attila. Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület tagjai egyikük telkére szállították el.

Tanulmány készült

Hogy miért lett a „neonmentés” fontos az egyesület számára? Az egyesület egyik munkatársa, Kapusi Krisztián történész évekkel ezelőtt kezdett el foglalkozni a miskolci neonfeliratok sorsával. A 60-as, 70-es, 80-as években ugyanis még megszokott látvány volt esténként a neonvilágítás, ám a rendszerváltás után ezek sorban eltűntek.

Krisztián próbálta felkutatni, hová lettek, fotózta a megmaradtakat, a tanulmány a közeljövőben jelenik meg az egyesület legújabb, A Célváros – Utánam, Srácok! című helytörténeti kötetében.

Balogh Attila meséli, ő maga is beszállt a kutatásba, s kezdték feltérképezni, hol vannak még ilyen feliratok Miskolcon. Nem sokat találtak.

A miskolci főutcán például egyet sem. A hozzá legközelebbi volt a Mese Cukrászdáé (1980-ban alapították, de már évek óta elhagyatottan áll.) Találtak még egy-kettőt a belvárosban, például a Bajcsy Zsilinszky utcán egy borkóstoló feliratát. A külvárosokban még valamivel több van, az Újgyőri főtéren, a Kiliánban és Perecesen. Egyiküket sem kapcsolták be már hosszú-hosszú évek óta, de még nem szerelték le.

Szemétbe kerülnek

Balogh Attila szerint a neonok a letűnt kor városképének meghatározó elemei voltak, ezért lenne érdemes megmenteni az utolsó darabokat.

– Mivel nem számítanak műemléknek, az épületek felújításánál szemétbe kerülnek. Mint ahogy történt volna a Mese Cukrászda esetén is, ha nem járunk véletlenül arra – mondja Balogh Attila. A 6-7 méteres fémszerkezetet egyébként nem volt könnyű elszállítani. Viszont egész jó állapotban van, ha az idő ki is kezdte kicsit. Az egyesület tagjai hisznek benne, hogy egyszer talán fogadja egy múzeum, és láthatja majd a jövő nemzedéke. Kérdeztük, felvették-e a kapcsolatot valamelyikkel, de mint mondta, a „mentés” még csak most kezdődik, így ez a jövő feladata lesz.

– Bízunk benne, hogy még többet tudunk majd megmenteni – folytatta Balogh Attila. Így arra kérjük a még fennlévő neonfeliratok tulajdonosait, hogy ha az esetleges épületfelújításkor ki akarják dobni a fölöslegessé vált neont, értesítsék az egyesületet, szívesen elviszik. Balogh Attila említi is néhány vágyukat, amit szívesen beszereznének: régi COOP-boltok fűszer-csemege, zöldség-gyümölcs feliratait.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában