Helyi közélet

2014.10.29. 07:55

Jegyzet: Sztár

<em>Torgyán József idejében gyakran emlegettük a sztárügyvéd és a sztárprimadonna fogalmakat. Ezekből kiindulva most mindenképpen sztárdiplomatának kell neveznem André Good­friendet, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét. Aki – nagykövet híján – az USA első számú képviselője Magyarországon. A diplomata minden újságban, rádió- és televízió-műsorban, továbbá elektronikus felületen szerepel a beutazási tilalom, a korrupció, vagy az internet­adó kapcsán</em>. <strong>Kolodzey Tamás jegyzete</strong>.

Torgyán József idejében gyakran emlegettük a sztárügyvéd és a sztárprimadonna fogalmakat. Ezekből kiindulva most mindenképpen sztárdiplomatának kell neveznem André Good­friendet, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét. Aki – nagykövet híján – az USA első számú képviselője Magyarországon. A diplomata minden újságban, rádió- és televízió-műsorban, továbbá elektronikus felületen szerepel a beutazási tilalom, a korrupció, vagy az internet­adó kapcsán. Kolodzey Tamás jegyzete.

A nagy tudatlanságban sokan elfelejtik, mit is tehet egy akkreditált politikus és mit nem. Az első és legfontosabb az, hogy saját külügyének tudta és jóváhagyása nélkül semmit. Ennek következtében a nagykövet (akár magyar, akár amerikai…) minden lépését előre egyezteti elöljáróival, akik utasításokkal látják el, feladatokkal bízzák meg. Így André Goodfriend jelenleg azt csinálja fővárosunkban, amire John Kerry külügyminiszter felhatalmazza, vagyis egyszerű végrehajtó. A „szakirodalom” egy kivételről tud: a ’90-es évek elején Zwack Péter washingtoni nagykövetünk lemondásra szólította fel külügyminiszterét, Jeszenszky Gézát – postafordultával le is váltották…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában