Helyi közélet

2014.10.06. 19:23

Iskolát épített a TKKI Ózdon

Ózd - Új gyakorlati képzőhelyeket adtak át Ózdon, amely a hátrányos helyzetűek felzárkózását, az állásnélküliek átképzését is segítheti.

Ózd - Új gyakorlati képzőhelyeket adtak át Ózdon, amely a hátrányos helyzetűek felzárkózását, az állásnélküliek átképzését is segítheti.

Átadták azokat a gyakorlati szaktantermeket, amelyek a jövőben a felzárkózásra, valamint átképzésre váró embereknek nyújthatnak majd nagy segítséget. A Türr István Képző és Kutató Intézet Ózdi Igazgatósága mögött épült föl az új iskola, amelyet Balog Zoltán, az emberi erőforrás minisztere, valamint Fürjes Pál, polgármester avatott föl a Kiserdők-alján.

Az eseményen Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke hangsúlyozta: a magyarországi romák életérzetének javításához legalább két dologra van szükség. Az egyik az oktatás, a másik a foglalkoztatás. Ózdon ez a két fontos szempont találkozik, ez pedig a hátrányos helyzetű réteg szemléletformálását is eredményezheti. Farkas Flórián hozzátette: nagyon komoly eredményeket vár a városban, hiszen a tanfolyamokon részt vevő roma hallgatók a különféle szakmák alapjait sajátíthatják el. A TKKI új személetének köszönhetően az ide járó emberek második otthonuknak tekintik az intézetet.

Működik a módszer

A tanfolyami hallgatók már eddig is kivették a részüket az új iskola építéséből. Az elméleti foglalkozások után ugyanis mesteremberek iránymutatása mellett ők segédkeztek a kivitelezésben, ami egy újabb bizonyítéka volt az új személetű oktatási módszer sikerességének.

- Nagy reményeink váltak valóra a mai nappal - fogalmazta meg érzéseit Andó Pál, a TKKI Ózdi Igazgatóságának az igazgatója. - Néhány esztendeje már elterveztük, hogy ezt az épületet azok bevonásával hozzuk létre, akik szeretnének nálunk új, piacképes szakmát tanulni. Ez a terv nagyon jól sikerült, vannak olyan hallgatóink, akik örömmel látják azt, hogy ők is hozzájárultak a munkájukkal ehhez a fejlesztéshez. Az iskola formáját előzetesen nem álmodtuk meg, azt viszont tudtuk, hogy milyen szaktantermeket szeretnénk. Olyanokat, amelyekben a későbbiekben építőipar, mezőgazdaság, a gépészeten belül a bányászati szakirány alapjait átadhatjuk a hallgatóinknak. Ózdon egy hiányberuházást valósítottunk, meg, most kezdjük érzékelni, hogy milyen lehetőségeket rejt magában ez a korszerű épület.

Kellenek a szakemberek

Az érdeklődés óriási a TKKI által jelenleg is folyó, és a jövőben induló képzésekkel kapcsolatban. Az intézetnek Ózdon most azt kell megteremtenie, hogy az emberek minél nagyobb számban szerezhessen szakképesítést és szaktudást.

- A felzárkózás záloga a munka és a tanulás - hangsúlyozta az eseményen Balog Zoltán, az EMMI minisztere. - A munka közbeni tanulás módszere pedig a legjobb és a leghatékonyabb, néhány befejezett projekt erre már bizonyítékként szolgált. Rendkívül fontos, hogy Ózdon a roma és az átképzésre szoruló réget piacképes szakmával rendelkezzen. Ezen a környéken ugyanis folyamatosan szükség van a jól képzett asztalosokra, kőművesekre, lakatosokra, és ne feledkezzünk el a bányász szakmáról sem, amely ugyancsak szakember utánpótlásra vár. Éppen ezért örömteli az ózdiak példaértékű kezdeményezése, amely sok más városban, térségben is irányt mutathat a felnőttképzés terén.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában