Helyi közélet

2014.10.27. 19:05

Golyók fékezték meg a kutyát

Miskolc - A rendőrök lőtték le a kutyasétáltatókra támadt, megvadult harci kutyát.

Miskolc - A rendőrök lőtték le a kutyasétáltatókra támadt, megvadult harci kutyát.

„Lövéseket hallottam az utcáról csütörtökön este, és amikor kinéztem az ablakon, azt láttam, hogy több rendőr áll körül a Gyula utcai villamosmegállóban egy kínjában vergődő kutyát. Hosszan fényképezték, de a kutya eközben is a földön fetrengett”, mesélte az a fiatalember, aki bejelentést tett a történtekről a Borsodi Állatvédőrségnek.

Egymás után két támadás

Mint megtudtuk, csütörtökön este nyolc óra körül Miskolcon, az Aba utcában egy staffordshire támadt egy jóval kisebb termetű kutyára, amit gazdája pórázon vezetett. A gazda megpróbált közbeavatkozni, közben a harci eb az ő bokáját is elkapta. Valahogy mégis sikerült megmentenie kutyusát és saját magát, majd hívta a rendőröket.

Amikor már a járőrök a helyszínen tartózkodtak, egy újabb riasztás futott be: egy kutya – mint később kiderült, ugyanaz, amelyik a korábbi támadást is elkövethette – a Gyula utcán rárontott egy szintén pórázon vezetett ebre, azonban most sokkal agresszívabb volt, mert az azt védelmező gazdának is komolyabb sérüléseket okozott. A járőrök a helyszínre siettek, de a kutya továbbra is támadóan viselkedett. A járőr ezért meglőtte a staffordshire-t, de az fel se vette, továbbra is agresszív volt – két újabb lövedék kellett hozzá, hogy megállítsa a megvadult ebet.

Kovács Kata, a Borsodi Állatvédőrség megyei vezetője munkatársunknak elmondta: amint a hívás befutott hozzá, azonnal kiküldte az egyik, közelben lakó állatvédőrjüket, és egy másik kolléganőjét, akinél chipleolvasó is volt, de mire odaértek, a helyszínen voltak a gyepmesteri telep dolgozói is, akik nem engedték oda az állatvédőket a sebesült kutyához.

Már mindenki jobban van

A staffordshire-t végül kocsira tették, és elszállították a Miskolci Állategészségügyi Telepre. Dr. Ujaczky Tibor állatorvos járt a lövés helyszínén is, látta a sérült kutyát. Érdeklődésünkre elmondta: az állat chipelve van, ez alapján kiderült, hogy nem kóbor kutya, be van oltatva, ezért nem merült fel az elaltatásának kérdése. Szintén ez ellen szól, hogy – mivel emberre támadt – két hétig megfigyelés alatt kell tartani. Más forrásból úgy értesültünk, a stafford­shire-t ellátták, állapota kielégítő.

A megtámadott kutyákon műtéteket hajtottak végre – varrni kellett őket, egyiküknek a mellső lába is eltörött, rá további beavatkozás vár –, és gazdáikat is orvosnak kellett ellátnia a harapások miatt.

Janasóczky Attila, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta: mivel megvadult állatra adott le lövéseket a járőr, az nem minősül fegyverhasználatnak. A kutyasétáltatók nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, ezért a rendőrség hivatalból nem indít eljárást a staffordshire gazdája ellen, de azt a sértettek – magánindítványt előterjesztve – kezdeményezhetik.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában