Helyi közélet

2014.10.26. 15:45

Építették, de minek?

Miskolc - A mozgássérültek parkolója használhatatlan azok számára, akiknek szánták.

Miskolc - A mozgássérültek parkolója használhatatlan azok számára, akiknek szánták.

Ismét egy gyöngyszem Miskolc életéből: 1,87 méter széles rokkant parkoló a Mátyás király utcában. Vajon mit szólnak hozzá a mozgássérültek?” – e néhány mondatot (melyhez fotót is mellékelt) Kanyog Miklós levelezőnk írta az Észak-Ago­rára, lapunk internetes levelező fórumára, amelyet a Facebookon érhetnek el olvasóink. (Bár zártkörű levelező rendszerről van szó, de minden érdeklődőt szeretettel várunk, keressenek minket a Facebookon az Agorán!)

„Mozgássérült parkolót csakis sík területen lehet kialakítani”

– Az adófizetők pénzén megvalósított több mint 100 millió forintos beruházásról van szó, amiben a parkoló kialakítása is szerepelt. Tehát ennek a tervnek komoly szakmai előkészítésen kellett keresztül mennie. Vajon a megrendelő, esetleg a tervező, a tervet jóváhagyó vagy a kivitelező hibázott? – teszi fel Kanyog Miklós a kérdést. Szerinte ha mindegyik, akkor személyi változtatáson kell gondolkodnia az adott posztokon az illetékeseknek.

Marad a rossz

Felvetésére Braun János, fórumunk másik levelezője, a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének vezetőségi tagja is reagált, aki kifejtette, szerinte a hangsúly inkább azon van, hogy így marad, vagyis a pénzt nem jól költötték el. „Minden rosszul kivitelezett dologgal ez a baj, hiszen ezeket a következő 20 esztendőben nem építik újra, tehát marad a rossz! Szóval gondolkodni, tervezni, kivitelezni, ellenőrizni is együtt kell, és ha valami rossz lett, akkor annak felelősét megtalálva, akár az ő költségén kijavítani!” – fogalmaz.

Braun Jánost kérdeztük, valóban nehéz-e parkolni a mozgáskorlátozottaknak a Mátyás király utcai parkolóhelyen, ezt megerősítette. Aztán ezt mi magunk is láthattuk a helyszínen. Nem elég, hogy túlságosan keskeny a kialakított hely, csak a szomszédos parkoló területén vagy a járdán tudnánk kiszállni még kerekesszék nélkül is. Ám azzal együtt ez még bonyolultabb lenne. A szomszédos hely felszíne ugyanis lyukacsos, amibe beleakadnának a kerekek.

Beleakad a kerék

Braun Jánost arról is kérdeztük, hogy tud-e hasonlóképpen rosszul tervezett parkolóhelyet a városban. Az avastetőit említette a Pattantyús iskola mellett, ahol kövekkel szórták le a mozgássérült parkolót, melybe szintén beakad a kerekesszék. Mozgássérült parkolót csakis sík területen volna szabad létesíteni, jegyzi meg.

Több, rosszul kialakított parkolót hirtelen nem tudott említeni Braun János, de az az eszébe jut, hogy az újonnan átadott Diósgyőri vár melletti parkolókkal is adódik probléma. Alig megközelíthetőek, csak a környéken ismerős tudja őket megtalálni.

Braun János még megjegyzi, a miskolci mozgássérült parkolók nagy problémája, hogy a legtöbb helyen csak a parkoló felületén jelzik felfestéssel, a táblát nem teszik ki. Márpedig a két jelet együtt kell használni, úgy szabályos.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában