Helyi közélet

2014.10.06. 17:37

Barkó házat avattak Borsodszentgyörgyön

Borsodszentgyörgy - A vidékfejlesztési alap segítségét felhasználva épülhetett föl az új Barkó Ház Borsodszentgyörgyön.

Borsodszentgyörgy - A vidékfejlesztési alap segítségét felhasználva épülhetett föl az új Barkó Ház Borsodszentgyörgyön.

Az Ózdhoz közeli településen 35 millió forintot fordíthattak erre a célra, amely a jövőben a tájegységre jellemző néphagyományok ápolásában nyújthat segítséget. Németh Györgyné, a Borsodszentgyörgy Közéletéért Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta: a Barkóság értékeit gyűjtik össze ebbe a múzeumba, de kialakítanak egy interaktív helyiséget is, ahol a jellemző motívumokat varrhatják vagy szőhetik ki az érdeklődők. Az átadóünnepség előtt dr. Paládi Kovács Attila is ellátogatott a helyszínre. Az akadémikus, barkóság-kutató hangsúlyozta: a hagyományok szempontjából rendkívül fontos az az összefogás, amelyet Ózdon és a környező településeken tapasztalt. Több olyan néprajzkutatóval, helytörténésszel is találkozott, akik komoly energiát fordítanak a Barkóság-kutatás során.

Ezen a napon egyébként további három beruházást is lezártak Szentgyörgyön. Átadták a felújított óvodát, az elmúlt időszakban kialakított szabadidő parkot, valamint birtokba vehették az ugyancsak pályázati úton elnyert új mikrobuszt is.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában