Helyi közélet

2014.09.19. 09:37

Rusznák András: "Számomra a kíváncsiság a legfontosabb"

Miskolc - A fiatal színészt újabb főszerepben láthatjuk egy újabb Shakespeare-darabban – több más szerepe mellett. Interjú Rusznák Andrással.

Miskolc - A fiatal színészt újabb főszerepben láthatjuk egy újabb Shakespeare-darabban – több más szerepe mellett. Interjú Rusznák Andrással.

Rusznák András öt éve végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a miskolci színházban harmadik évadát kezdte. Már az elsőben is a sokat és sokrétűen foglalkoztatott miskolci teátristák közé tartozott, A Gézagyerekben már a címszerepben tűnt fel, s megkapta Hamlet szerepét. A szakmai kihívások sora folytatódott az elmúlt évadban és a most indulóban is.

- Három fontos szerepe is van ebben a szezonban. Foglalkoztatták ezek a nyáron?

Rusznák András: Év közben nincs idő a pihenésre, egymást érik a feladatok. A nyár számomra mindig a teljes kikapcsolódás ideje, idén nyáron különösen nem lett volna időm a szerepekre gondolni, március 9-én megszületett a kislányom, aki bőven adott teendőt számomra is.

- Idén először Harry hercegként lép a közönség elé, Shakespeare IV. Henrik című drámájában. Nehéz szerep ez?

Rusznák András: Szeretem olvasni és játszani is Shakespeare-t. Nagyon vártam ezt a munkát is. A herceg titkokkal teli. Nekem, nekünk kell megfejteni. Számomra a kíváncsiság a legfontosabb egy szerep megformálásánál: fontos, hogy kíváncsi legyek erre az emberre. Ez még az ízlelgetés ideje. Érdekel, mi lesz, hová jutunk el a próbák során.

- Valamilyen kép önkéntelenül is kialakul az olvasóban a szereplőkről. Önben milyen kép körvonalazódott a hercegről?

Rusznák András: Valamilyen képem nekem is van róla, de ez nyilván változik, minél mélyebbre hatolva vizsgáljuk a drámát, a történetet, a szereplők egymáshoz való viszonyát. A herceg az apjával vívódó fiatalember, igazából semmiféle viszonyuk nincs egymással. A próbákon azt boncolgatjuk, hogy ennek ellenére, jóval a felszín alatt nagyon is kötődnek, ragaszkodnak egymáshoz. Sok közöttük a hasonlóság, sőt szeretik is egymást, de ezt nem mutatják ki.

- Adódik a kérdés: a saját édesapjával milyen a viszonya?

Rusznák András: Nagyon-nagyon jó. Sok a hasonlóság közöttünk. Régen olyan volt ez, mintha barátok lettünk volna. Kicsit meg is ijedtem ettől: biztos, hogy ezt, vagy azt épp velem kellett megbeszélnie? Egy ideje nagyon ritkán beszélünk, akkor is telefonon. Ha viszont találkozunk, akkor pár mondatból megértjük egymást.

- Mitől lesz a mi világunkba aktuális a IV. Henrik?

Rusznák András: Ez nem is kérdés. Shakespeare-től. Ő minden pillanatban aktuális.

- Akkor úgy kérdem: mitől érzem majd magam úgy a nézőtéren, hogy ami a színpadon van, az az én világom is?

Rusznák András: A rendező, Kiss Csaba kifejezetten politikai üzenetet célzott meg. Több szálon fut a cselekmény, de ezt az erősebb vonalat húzta meg benne: „Értsétek meg emberek, ez így nem megy tovább! Marcangoljátok egymást, te jobbra, én balra… Fogjuk meg egymás kezét és menjünk egy irányba!”

- Lehet, hogy épp a politikai szerepvállalástól való idegenkedés taszítja el a fiút az apjától?

Rusznák András: Harry viszonyulását ez az undor jellemzi. Valamint ez az egész utódlás-kérdés. „Mitől lettem én király? Attól, mert apám meghalt, s én ide születtem?” Ezeket a gondolatokat nyilván az is közel hozza hozzá, mert sokat van együtt Falstaffékkal, mondhatni az utca emberével. Számára az a természetes, ahogyan ők beszélnek, élnek. Ő ezt a szabadságot érzi belülről jövőnek és igaznak.

- Látott már IV. Henrik-előadást?

Rusznák András: Nem. Nincs, ami e téren befolyásolna.

- Említette, hogy szeret Shakespeare-t játszani: milyen Shakespeare-szerepei voltak?

Rusznák András: A főiskolán a Lear király Zsótér Sándorral. Főiskolás koromban Marton Lászlóval, aki osztályfőnökünk volt, egy évig a Szent­ivánéji álommal, majd egy évig Londonban is azzal foglalkoztunk. Tavaly a Hamlet, szintén Kiss Csaba rendezésében. De hát még csak öt éve vagyok a pályán!

- Ebben a szezonban a másik szerepe Tuskó Rupi, Az eltört korsóban. Ennek nyáron megvolt már az előbemutatója, így tapasztalatok birtokában beszélhet róla.

Rusznák András: Tuskó Rupi vidéki fiú, van egy szerelme. Én is vidéki fiú vagyok, s mintha ott nem lenne annyira bonyolult a szerelem, mint egy nagyvárosban. Szerintem a vidéki fiúk inkább feleséget, a városiak inkább partnert választanak maguknak. Ez a fiú a darab elejétől a végéig féltékeny, mert azt hiszi, hogy a lány, akibe szerelmes, megcsalta őt. Ennek a lelkiállapotnak a különféle fázisait éli meg, széles érzelmi palettán, a mély fájdalomtól a dühön, a kétségbeesésen át addig a pillanatig, míg elhiszi, hogy elveszítette a szeretett lányt, s már nem tesz érte semmit… Nagyon-nagyon szerettem próbálni. A rendezővel, Szőcs Artúrral a főiskolán kezdtünk együtt dolgozni. Tulajdonképpen ő hívott ide is. Tudtam, hogy jó kézben vagyok, nem megyek tévútra. Tudtam, hogy az ő részéről is megvan a bizalom, s egy színész számára ez nagyon fontos.

- Az eltört korsó előbemutatója után milyen visszajelzéseket kapott?

Rusznák András: Két előadásunk volt közönség előtt. A próbák alatt egy irányba mentünk, nagyon jó munka volt ez. Mindenki nagyon szerette! A közönség is.

- Akkor a mostani, októberi bemutató közönsége is azt láthatja, mint az előbemutatóé?

Rusznák András: A külsőmön lesz egy kis változás. Évad végén Artúr azt kérte, vágjam le a hajamat teljesen, és hagyjak bajuszt. Nem volt ellenemre, szeretem, amikor a külsőmön változtatni kell. Itt indokolt is volt: az apámat alakító Szegedi Dezső is kopasz volt, ő is bajuszt viselt, így ültünk egymás mellett a tárgyaláson. Az apa–fiú viszony ábrázolása nagyon erős ebben a darabban. Most a többi, futó előadás miatt nem leszek kopasz… A nyár végén visszajöttem nagy szakállal, s nem akartam leborotválni, mert a kislányom nagyon szerette, abba kapaszkodva ült fel. Csaba egy idő után azt mondta, talán jól is állna ennek a hercegnek a szakáll, de egyéb előadások miatt mégis megváltam tőle.

- A harmadik szerepe, tulajdonképp főszerep, az Illatszertárban.

Rusznák András: A IV. Henrik után lesz egy hetünk, amikor felújítjuk Az eltört korsót. Rögtön utána jön az Illatszertár, karácsony körüli bemutatóval, Szabó Máté rendezésében. Mátéval ez lesz az első közös munkám.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában